Strah od zemljotresa: Veliki broj stanovnika Istanbula želi iseliti

Sele se u provincije Kirklareli i Erdirne za koje se smatra da su u manjem riziku od razornih zemljotresa

03.03.2023. 20:51
  • Podijeli:
istanbul_turska - reuters-6399ae5e340d2.webp Foto: Reuters

Nakon razornih zemljotresa u Turskoj, stanovnici Istanbula počeli su se seliti u provincije Kirklareli i Erdirne za koje se smatra da su u manjem riziku od razornih zemljotresa.

Cijela Turska je u strahu, posebno građani Istanbula, jer se upravo u njihovom gradu očekuje snažno podrhtavanje tla. Kako piše list Hurriyet, predložena su brojna rješenja za zaštitu grada od zemljotresa u  kojem živi 16 miliona ljudi.

Veliki je interes za migriranje u spomenute susjedne provincije koje su na mapi zemljotresa istaknute kao sigurnima. 

Predstavnik agencija za nekretnine Umit Ikizlerli je izjavio da vikendom iz Istanbula dolazi veliki broj kupaca. Prema njegovim riječima, taj broj kupaca je porastao za osam puta.

Ukazao je na to da kupci smatraju da je lokacija najveća prednost te da posebno traže montažne kuće, male kuće ili kamp prikolice.

"Najveći broj odlazaka u posljednjih 20 godina"

Predstavnici kompanija za selidbe su na internetskoj stranici ekonomim.com objavili da je broj onih koji napuštaju Istanbul u posljednjih 10 dana najveći u posljednjih 20 godina.

Naglasili su da je velika potražnja za magacinima zbog toga što se ne transportuju sve stvari. Stanovnici ove metropole ranije nisu tako rado selili.

Osim toga, postoji iseljavanje iz istanbulskih okruga koji su u velikom riziku od snažnog zemljotresa u gradske okruge koji su u manjem riziku. Očekuje se da će se nastaviti povećavati broj onih koji će se iseliti iz grada, piše Hurriyet.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()