Stoltenberg: Pomoć Ukrajini ne čini NATO stranom u sukobu

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu, koje je sadržano u Povelji UN-a. Pomažemo Ukrajini da ostvari to pravo, rekao on

23.05.2023. 22:30
  • Podijeli:
Jens Stoltenberg foto Anadolija-6407979360ee1.webp Foto: Anadolija

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da Alijansa pomaže Ukrajini u odbrani protiv ruskog agresora, a da to NATO i njegove saveznike ne čini stranama u sukobu.

"Ukrajina ima pravo na samoodbranu, koje je sadržano u Povelji UN-a. Pomažemo Ukrajini da ostvari to pravo. Naše je pravo pomoći im u zaštiti pravila UN-a i međunarodnog prava pred napadom. Ovo ne čini NATO i njegove saveznike stranama u sukobu", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da je dobra odluka Amerike i nekih zapadnih zemalja da Ukrajini, koja je u ratu s Rusijom, daju borbene avione F-16. Odgovarajući na pitanja novinara prije sastanka, Stoltenberg je rekao da će s ministrima odbrane razmijeniti mišljenje o tome kako povećati i ubrzati vojnu podršku Ukrajini.

Stoltenberg, koji nije podijelio svoje predviđanje o tome kada će F-16 biti isporučeni, naglasio je da odluka o F-16 također prenosi snažnu poruku da NATO dugoročno stoji uz Ukrajinu.

Dodao je da je ubrzanje proizvodnje oružja i municije od vitalnog značaja za ubrzavanje vojne podrške Ukrajini. Stoltenberg je prenio informaciju da je pozvao predstavnike američkih i evropskih kompanija odbrambene industrije na sastanak ministara odbrane NATO-a koji će se održati sredinom juna.

Dodao je da će s ministrima industrije razgovarati o tome što se može učiniti po pitanju ubrzanja ugovora o proizvodnji i zajedničkoj kupovini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()