Šef Wagnera: Ruska vojska se povukla kod Bahmuta

18.05.2023. 14:05
  • Podijeli:
jevgenij prigozin reuters-64609c17166aa.webp Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin, osnivač Wagnera koja već gotovo godinu dana pokušava osvojiti istočni ukrajinski grad Bahmut, danas je optužio regularnu rusku vojsku da se povukla 570 metara sjeverno od grada te ostavila bokove vagnerovaca otvorenima za ukrajinski protunapad.

Reuters nije mogao provjeriti njegove navode, a rusko ministarstvo odbrane ih zasad nije komentiralo.

Wagnerove snage predvodile su napad na Bahmut u jednoj od najkrvavijih i najduljih bitaka u ratu, koji Moskva i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom". U posljednjih nekoliko mjeseci vagnerovcima u Bahmutu i oko njega podršku pružaju i postrojbe regularne ruske vojske.

Prigožin, koji je i ranije optuživao rusko ministarstvo obrane te vodeće generale da ne čine dovoljno kako bi podržali njegove plaćenike, danas je zamolio ministarstvo odbrane da "napravi sve kako bi zaštitilo bočne dijelove bojišnice" nakon, kako tvrdi, povlačenja jedinica ruske vojske.

"Nažalost, jedinice ruskog ministarstva odbrane povukle su se do 570 metara sjeverno od Bahmuta i otvorile naše bokove", rekao je Prigožin u glasovnoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama.

"Apeliram na vodstvo ministarstva odbrane - javno - jer moja pisma nitko ne čita", rekao je Prigožin pa se obratio izravno ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu i načelniku Glavnog stožera vojske Valeriju Gerasimovu: "Molim vas, ne prepuštajte im (Ukrajincima, op.a.) naše bokove."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()