Šef Wagnera povlači trupe iz Bahmuta sljedeće sedmice: Objavio morbidan video

Prigožin ogorčen na vlasti u Moskvi

05.05.2023. 10:58
  • Podijeli:
jevgenij prigozin  reuters-6454c49a1e705.webp Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničkih snaga ruske grupe Wagner, rekao je u iznenadnoj i dramatičnoj najavi u petak da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bakhmut koji pokušavaju da zauzmu od prošlog ljeta.

Njegova izjava uslijedila je nakon što je na društvenim mrežama objavio video kako hoda među tijelima mrtvih boraca, za koje je rekao da su Wagnerovi borci.

Na snimku je vikao i psovao ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, tražeći od ruskog ministra odbrane još zaliha.

Rekao je da su oni krivi za Wagnerove gubitke jer su ga izgladnjili municijom.

Njegove trupe će napustiti Bakhumt 10. maja zbog velikih gubitaka i neadekvatnih zaliha municije, piše BBC.

„Izjavljujem u ime Wagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da smo 10. maja 2023. godine dužni prenijeti položaje u naselju Bakhmut jedinicama Ministarstva odbrane i povući posmrtne ostatke Wagnera u logističke kampove. da nam zacijelimo rane”, naveo je Prigožin u saopštenju, prenosi Reuters.

„Wagnerove jedinice izvlačim iz Bakhmuta jer su u nedostatku municije osuđene na besmislen nestanak“, dodano je.

Wagner je od prošlog ljeta predvodio pokušaj Rusije da zauzme Bakhmut, u najdužoj i najkrvavijoj bici rata u Ukrajini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()