Šef ukrajinskih obavještajaca: Imamo dovoljno oružja, uskoro kreće protuofanziva

Budanov je dodao da Ukrajina mora "upotrijebiti sve snage i sredstva" da otjera Rusiju sa svog teritorija te da će za nastavak tog poduhvata biti potrebna veća zaliha oružja i municije

24.05.2023. 07:33
  • Podijeli:
Ukrajina rusija zastava Shutterstock-6463ce8d0e7b3.webp Foto: Shutterstock

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je u intervjuu za Japan Broadcasting Corporation da Ukrajina ima dovoljno oružja i da će dugo očekivana protuofanziva početi "uskoro".

"Mnogi civili ostali su pod ruskom okupacijom i ne možemo više gubiti vrijeme. Već imamo osnovnu količinu oružja i druge opreme. Sve što mogu reći je da će protuofanziva uskoro početi", rekao je Budanov.

Budanov je dodao da Ukrajina mora "upotrijebiti sve snage i sredstva" da otjera Rusiju sa svog teritorija te da će za nastavak tog poduhvata biti potrebna veća zaliha oružja i municije.

Prema Budanovu, presretnuto je 90 posto ruskih napada na ukrajinske trupe i logistiku koji su trebali ometati pripreme za protuofanzivu. Ukrajina je uspjela presresti te napade svojim poboljšanim sistemima protuzračne odbrane, rekao je.

Ruske snage se sve više suočavaju s nedostatkom morala jer "niko ne razumije" zašto se bore u Ukrajini, dodao je Budanov. Očekuje se da će ishod ukrajinske protuofanzive biti kritična prekretnica u ratu koja će odrediti hoće li Ukrajina povratiti veći dio svog teritorija ili će je saveznici pritisnuti da se sastane s Rusijom za pregovaračkim stolom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()