Šef kriptobanke optužen za davanje mita: Prijeti mu više od 100 godina zatvora

Bankman-Fried je priznao propuste u upravljanju, ali je zataškao prevaru.

29.03.2023. 10:55
  • Podijeli:
SAM BANKMAN-FRIED-6423ef9e01596.webp Foto: Reuters

Sam Bankman-Fried, osnivač propale kriptofirme FTX, optužen je za podmićivanje najmanje jednog kineskog zvaničnika. Tereti ga se da je odobrio davanje mita od "najmanje 40 miliona dolara" kako bi pokušao dobiti pristup računima za trgovanje koje su zamrznule kineske vlasti, piše BBC.

Optužbe su dodatak slučaju prevare pokrenutom prošle godine nakon kolapsa FTX-a. Bankman-Fried se ranije izjasnio da se ne osjeća krivim. Trenutno se nalazi u kućnom pritvoru, u kući svojih roditelja u Kaliforniji, gdje čeka suđenje.

Ažurirana optužnica navodi da je Bankman-Fried odobrio mito nakon što su kineske vlasti zamrznule račune na kojima se nalazila približno milijarda dolara u kriptovaluti, koja je pripadala njegovoj firmi Alameda Research, prenosi Index.

FTX završio u stečaju nakon naglog povlačenja sredstava

Navodno podmićivanje uslijedilo je nakon višemjesečnih pokušaja da se pristupi fondovima, za koje je Bankman-Fried vjerovao da su zamrznuti u sklopu istrage druge trgovačke firme. Sve se to događalo prije dramatičnog kolapsa FTX-a prošle godine, kada su izvještaji o finansijama firme doveli do navale povlačenja sredstava, što je firmu gurnulo u stečaj.

Nakon kolapsa, zbog kojeg mnogi ljudi nisu mogli pristupiti svojim sredstvima, podignuta je kaznena prijava protiv Bankman-Frieda. Optužen je da je nepropisno koristio depozite klijenata u FTX-u za finansiranje svoje druge firme Alameda Research, kupovinu imovine i političke donacije.

Priznao je propuste u upravljanju

Kolaps FTX-a je bacio dodatnu sumnju na kriptoindustriju, koja se već suočavala s velikim padovima vrijednosti Bitcoina. Bankman-Fried je bio jedna od najistaknutijih osoba u sektoru, vodio je berzu koja je imala više od milion korisnika i koju su neki rangirali kao treću najveću svjetsku platformu za trgovanje.

Bankman-Fried je priznao propuste u upravljanju, ali je zataškao prevaru. Trojica njegovih najbližih saradnika priznala su krivicu i sarađuju s istražiteljima. Prijeti mu više od 100 godina zatvora ako bude osuđen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()