Ruski lider potpisao zakon o krivičnoj odgovornosti za lažne informacije o vojnoj akciji

Unijete su izmjene u član o lažnim vijestima o ruskim oružanim snagama

18.03.2023. 13:59
  • Podijeli:
2023-03-17_vladimir_putin-6415aec2b1627.webp Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o krivičnoj odgovornosti za diskreditaciju i širenje lažnih vijesti o svim učesnicima ruske vojne operacije u Ukrajini, bez obzira na njihov status.

Prema novom zakonu, za ovo djelo može biti izrečena kazna do 15 godina zatvora i novčana kazna do pet miliona rubalja (64.950 dolara), navodi se na zvaničnom portalu o pravnim informacijama.

Amandmani pooštravaju kaznu za diskreditaciju raspoređivanja ruskih oružanih snaga u inostranstvu, koja je ranije iznosila do pet godina zatvora.

Osim odgovornosti za diskreditovanje dobrovoljaca, izmjenama se povećava kazna za takva djela na sedam godina zatvora, prenio je Sputnjik.

Unijete su izmjene u član o lažnim vijestima o ruskim oružanim snagama, kojima se kazna za takva djela proširuje i na dobrovoljce. Maksimalna kazna prema ovom članu je 15 godina zatvora.

Putin je potpisao i zakon o kaznama do milion rubalja za širenje uputstava o nedozvoljenoj proizvodnji municije za vatreno oružje u medijima ili na internetu, kao i za javne akcije s ciljem diskreditacije pomoći koju dobrovoljci pružaju ruskim oružanim snagama.

Ova vijest dolazi dan nakon što je Međunarodni krivični sud (MKS) sa sjedištem u Hagu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina. 

  • Podijeli: