Rusija tokom noći pokrenula zračne napade na Kijev

Napadi prije zore dogodili su se zadnje nedjelje u maju kada glavni grad slavi Dan Kijeva, godišnjicu svog službenog utemeljenja prije 1.541 godinu

28.05.2023. 08:42
  • Podijeli:
kijev reuters-64630cb13207e.webp Foto: Reuters

Rusija je tokom noći pokrenula valove zračnih napada na Kijev u, kako su zvaničnicii rekli, najvećem napadu letjelicama na grad od početka rata, dok se ukrajinska prijestolnica pripremala za proslavu godišnjice svog osnutka u nedjelju.

Ukrajinske zračne snage saopćile su da su oborile 52 od 54 bespilotne letjelice koje je lansirala Rusija, nazivajući to rekordnim napadom bespilotnim letjelicama 'kamikaza' iranske proizvodnje.

U onome što se također čini prvim smrtonosnim napadom na Kijev u maju i 14. napadom ovog mjeseca, krhotine koje su padale ubile su 41-godišnjeg muškarca, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Napadi prije zore dogodili su se zadnje nedjelje u maju kada glavni grad slavi Dan Kijeva, godišnjicu svog službenog utemeljenja prije 1.541 godinu.

Zračne snage objavile su na Telegramu da je Rusija gađala vojne i kritične infrastrukturne objekte u centralnim regijama Ukrajine, a posebno u regiji Kijev.

Uz ukrajinsku protuofanzivu koja se priprema nakon 15 mjeseci rata, Moskva je intenzivirala zračne udare nakon zatišja od gotovo dva mjeseca, ciljajući uglavnom vojna mjesta i zalihe. Valovi napada sada dolaze nekoliko puta sedmično.
Nedjeljni napadi uslijedili su nakon što je Kijev saopćio da su se sukobi smanjili oko opkoljenog grada Bahmuta u jugoistočnoj Ukrajini, poprišta najduže bitke u ratu.

Serhij Popko, šef kijevske vojne uprave, rekao je da je napad izveden u nekoliko valova, a zračna uzbuna trajala je više od pet sati.

"Danas je neprijatelj odlučio 'čestitati' građanima Kijeva Dan Kijeva uz pomoć svojih smrtonosnih UAV-ova (bespilotnih letjelica)", rekao je Popko na kanalu za razmjenu poruka Telegram.

Nekoliko okruga Kijeva, daleko najvećeg ukrajinskog grada s oko 3 miliona stanovnika, stradalo je u noćnim napadima, rekli su dužnosnici, uključujući historijsku četvrt Pecherskyi.

U zelenom okrugu Holosiivskyi u jugozapadnom dijelu Kijeva, krhotine su zapalile trospratno skladište, uništivši oko 1.000 kvadratnih metara građevinskih struktura, rekao je gradonačelnik Kličko.

Požar je izbio nakon što su ostaci bespilotne letjelice udarili u nestambenu zgradu od sedam spratova u četvrti Solomyanskyi zapadno od grada. Okrug je saobraćajno čvorište željezničkog i zračnog saobraćaja.

U okrugu Pecherskyi izbio je požar na krovu deveterospratnice zbog pada krhotina dronova, a u okrugu Darnytskyi oštećena je trgovina, rekli su dužnosnici kijevske vojne uprave na Telegramu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()