Rusija intenzivirala napade na Bahmut: Žele ga osvojiti do sutrašnje Putinove parade

Novi napadi dolaze dok se Moskva priprema za svoju paradu povodom Dana pobjede u utorak

08.05.2023. 11:10
  • Podijeli:
bahmut reuters-6448fdc5ef6a8.webp Foto: Reuters

Rusija je pokrenula val napada velikih razmjera na Kijev i diljem Ukrajine sijući razaranje i povrede, rekli su dužnosnici rano u ponedjeljak, dok se Moskva priprema za svoj praznik Dan pobjede kojim se obilježava godišnjica poraza nacističke Njemačke.

Najmanje pet osoba povrijeđeno je zbog ruskih napada na Kijev, rekli su ukrajinski dužnosnici, dok su ruski projektili zapalili skladište hrane u gradu Odesi na Crnom moru, a eksplozije su zabilježene u nekoliko drugih ukrajinskih regija.

Novi napadi dolaze dok se Moskva priprema za svoju paradu povodom Dana pobjede u utorak, ključnu godišnjicu predsjednika Vladimira Putina koji je evocirao duh sovjetske vojske koja je porazila snage nacističke Njemačke izjavama da će "Rusija poraziti Ukrajinu koja je u rukama nove inkarnacije nacizma".

Rusija je intenzivirala granatiranje Bahmuta nadajući se da će ga zauzeti do utorka, rekao je vrhovni ukrajinski general zadužen za odbranu opkoljenog grada, nakon što se činilo da je ruska plaćenička grupa Wagner odustala od planova da se iz njega povuče.

Tri su osobe povrijeđene u eksplozijama u četvrti Solomyanskyi u Kijevu, a još dvije su ozlijeđene kada su ostaci bespilotne letjelice pali na četvrt Sviatoshyn, obje zapadno od središta glavnog grada, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko na svom kanalu za razmjenu poruka u Telegramu.

Kijevska vojna uprava saopćila je da je olupina drona pala na pistu zračne luke Zhuliany, jedne od dvije putničke zračne luke ukrajinske prijestolnice, ne uzrokujući požar, ali hitne službe rade na licu mjesta.

Također se navodi da su u kijevskom središnjem okrugu Shevchenkivskyi krhotine drona izgleda pogodile dvospratnicu, uzrokujući štetu. Za sada nije bilo informacija o mogućim žrtvama.

Serhiy Bratchuk, glasnogovornik vojne uprave u Odesi, objavio je na svom Telegram kanalu fotografije velike građevine u potpunosti progutane plamenom, u, kako je rekao, ruskom napadu na skladište hrane.

Nakon što su upozorenja o zračnom napadu satima odjekivala nad otprilike dvije trećine Ukrajine, pojavili su se i medijski izvještaji o zvukovima eksplozija u južnoj regiji Herson i u regiji Zaporožje na jugoistoku.

Vladimir Rogov, ruski lokalni dužnosnik u Zaporožju, rekao je da su ruske snage pogodile skladište i položaj ukrajinskih trupa u Orihivu, malom gradu u regiji.

Odvojeno, ruske snage granatirale su osam lokacija u regiji Sumy na sjeveroistoku Ukrajine u nedjelju, objavila je regionalna vojna uprava u objavi na Facebooku.

U posljednje dvije sedmice napadi su se također intenzivirali na ciljeve koje drži Rusija, posebno na Krimu. Ukrajina, bez potvrđivanja bilo kakve uloge u tim napadima, kaže da je uništavanje neprijateljske infrastrukture priprema za njen dugo očekivani kopneni napad.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()