Razbijena "konjska mafija": Zgrnuli miilione na mesu neprikladnom za ishranu

U akciji Europola i španske Civilne gared uhapšena 41 osoba osumnjičena za distribuciju konjskog mesa, neprikladnog za konzumaciju

01.12.2022. 12:34
  • Podijeli:
konjska mafija foto Europol-63888bb6427cb.webp Foto: Europol

U velikoj akciji španska Civilna garda i Europol uhapsili su 41 osobu osumnjičenih da su širom Evrope prodavali ilegalno konjsko meso, neprikladno za konzumaciju.

Kriminalna organizacija osumnjičena je za više krivičnih djela među kojima su prevare sa hranom, pranje novca, falsifikovanje dokumanata... U akciji je zaplijenjeno oko pola tone konjskog mesa koje je pretstavljalo veliki rizik po širenje zaraznih bolesti po ljude, jer nije prolazilo kroz odgovarajući nadzor.

Kako je saopštio Europol, meso kojem se ne može ući u trag, prodavano je na španskom, ali i belgijskom, njemačkom i italijanskom tržištu.

"Istragom je otkrivena velika kriminalna mreža, koja je falsifikovanje dokumenata mijenjala strukturu konjskog mesa. Tokom akcije u Španiji je uhapšeno 35 soba, uključujući i vođe ove kriminalne grupe, a pod istragom je i šest kompanija povezanih sa ovom kriminalnom grupom ", saopštio je Europol.

Dodaju da je šest osoba uhapšeno u Belgiji, te da su svi osumnjičeni imali svoje zadatke.

"Osumnjičeni su imali podijeljene uloge, od onih koji su klali životinje bez potrebnih kontrola, do osoba koje su se bavili transportom mesa, ali i veterinara koji su izdavali lažne dokumente i mesara koji su prodavali meso neupotrebljivo za ishranu", navodi Europol.

Pojašnjavaju da su osumnjičen konje nabavljali širom Španije, plaćajući do 100 evra po životinji.

"Zbog više faktora te životinje nisu bile namijenje tržištu hrane, a potencijalna nezakonita dobit je ogromna. Nakon što je vođa kriminalne grupe stekao dovoljno stoke, 2019. godine aktivirali su kompletan pogon za njihovu eksploataciju i počeli izvoziti takvo konjsko meso na druga evropska tržišta. Istražioci u Španiji tokom akcije su upali u tajne objekte grupe i otkrili 80 konja koji su bili zlostavljani i patili su od raznih neizlječivih bolesti zbog nedostatke veterinarske kontrole", saoštio je Europol.

Pojašnjavaju da je nedostatak nadzora predstavljao veliki rizik za širenje zoonoze i bolesti prenosivih na ljude. Takođe, životinje su, kako navode, trpile loše uslove u stočarskim objektima uz nedostatak hrane i vode.

"Samo jedna ilegalna pošiljka prevoznicima je donosila oko 35.000 evra, sa ukupnim procenjenim prometom od 4,5 miliona. Ova kriminalna mreža pretvorila je "prljavštinu u dijamante" tako što za svakog otpisanog konja, vrijednog svega 100 evra po grlu, ostvarivali nezakonitu dobit od oko 1,5 miliona evra", navodi Europol.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()