Radnici Googlea u štrajku u Švicarskoj: Najavljeno gašenje 12.000 radnih mjesta

Radnici Googleovog odjela u Cirihu protestvovali su protiv najavljenih otkaza

17.03.2023. 18:30
  • Podijeli:
google-internet-pretraga-pixabay.jpg

Stotine Googleovih radnika u švicarskom gradu Cirihu stupile su u srijedu u štrajk u znak prostesta protiv više od 200 uručenih otkaza. U januaru je Googleova matična kompanija Alphabet objavila da planira zatvoriti ukupno 12.000 radnih mjesta širom svijeta, što je šest posto njene radne snage, navodi Reuters.

Odluka o otkazima vremenski se poklopila s valom gašenja radnih mjesta u kompanijama šiom SAD-a, posebno u tehnološkom sektoru, gdje su kompanije od početka godine otpustile više od 290.000 radnika, navodi se na stranici za praćenje otkaza na tržištu rada Layoffs.fyi.

Radnici Googleovog odjela u Cirihu, u kojem radi oko 5.000 uposlenih, protestvovali su protiv najavljenih otkaza već u februaru ove godine.

Predstavnik sindikata radnika u IT sektoru Syndicom rekao je da je više od 2.000 radnika ponudilo da im se umjesto uručivanja otkaza smanje plate i broj radnih sati. Google je odbio njihov prijedlog.

"Naši članovi u Google Cirih i svi uposlenici koji se pridružuju štrajku iskazuju solidarnost s otpuštenima", rekao je glasnogovornik Syndicoma. "Smeta im netransparentnost u otkazima, a posebno su razočarani što Google otpušta radnike iako iz godine u godinu zarađuje milijarde dolara."

Glasnogovornik Googlea rekao je da je kompanija odlučila smanjiti broj uposlenih kako bi broj radnih mjesta bio "u skladu s najvišim prioritetima."

"Proces savjetovanja u Švicarskoj završen je i obaviješteni su uposlenici čija su radna mjesta pogođena", rekao je glasnogovornik Googlea. 

  • Podijeli: