Putin nije na vrijeme uočio signale, sada ga zbog toga čeka sunovrat?

"Jedino što je trenutno izvjesno jeste da ruska vojska proboj u Hersonsku oblast nije očekivala", tvrdi vojni analitičar.

26.04.2023. 16:05
  • Podijeli:
Tan2023-04-1601312202_4 Vladimir Putin Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP-643bd2adca969.webp Foto: Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajinska velika kontraofanziva je po svemu sudeći počela i to zahvaljujući nepažnji ruske strane. Da se stvari ubrzano odvijaju potvrđuju dvije činjenice - prelazak ukrajinskih trupa na istočnu stranu rijeke Dnjepar, ali i neuobičajeno "glasna tišina" na linijama fronta - koja svake sekunde prijeti da se pretvori u nesnosnu buku koja bi mogla da do koljena potuče vojsku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naime, ukrajinska vojska prešla je na lijevu obalu rijeke Dnjepar koja prolazi kor Hersonsku oblast, koja je većinski pod kontrolom Rusije. Dakle, Ukrajinci su prodrli duboko na teritoriju na kojoj se nalaze Rusi.

Ipak, to u ovom poduhvatu nije najvažnije. Kijev ulaskom na ovo područje dobija značajnu stratešku prednost jer Hersonska oblast može da posluži za formiranje kopnenog koridora do Krima – poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine, a čije je osvajanje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proglasio jednim od najznačajnih ratnih ciljeva.

Ukoliko se tim tempom nastavi, postaće moguće formiranje kopnenog koridora čak i do Krima. Ovim bi Ukrajinci napravili dobru odstupnicu za eventualno otvaranje „Krimskog fronta“ i time naposletku do njegovog osvajanja.
Ukrajinske namjere nedavno je potvrdio i šef obavještajne službe (SBU) Kiril Budanov – „na Krimu je počelo, tamo mora i da se završi“.

Budanov je, inače, poznat kao čovjek koji je predvidio kada će početi ruska invazija na Ukrajinu, a zbog toga je njegovo mišljenje cjenjeno i kada je riječ o Krimu.

Sada ubjeđen da će Ukrajina povratiti Krim, do te mjere da spekuliše kako će Rusi to prikazati svojim građanima.

Prema njegovim riječima, ruska propaganda će opisati gubitak Krima kao „prisiljeni korak“, baš kao što je to bio slučaj kad su Ukrajinci oslobodili okupirani grad Herson.

Tišina na frontu
Dakle, ovaj prodor je korak napred ka osvajanju Krima, ali i prema mišljenju mnogih analitičara, jasan znak da je najavljivana velika kontraofanziva i zvanično počela.

Uz to, ovo nije usamljeni znak početka akcije. Ono što je mnogo opasnije jeste tišina koja se nadvila nad frontovima na krajnjem istoku zemlje. Naime, posljednjih desetak dana primjetno je tiho u cijeloj Zaporoškoj oblasti, gdje se uglavnom očekuje kontraofanziva.

Kilometri polja na kojima se nalazilo nagomilano oružje, sada su prazni.

To je dokaz da je Ukrajina dala sve od sebe da prikrije početak strateški važne kontraofanzive. Baš kao što je bio slučaj i tokom prodora u blizini Izjuma i Harkova na kraju ljeta prošle godine.

Takođe, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je prošle nedelje da kontraofanziva neće biti objavljena.

S obzirom na ćutanje ukrajinske strane, ruski vojni blogeri su obično bili prvi koji su davali konkretne informacije o ukrajinskim manevrima tokom prošlih ofanziva.

Rusi očekivali sve sem ovoga
Jedino što je trenutno izvjesno jeste da ruska vojska proboj u Hersonsku oblast nije očekivala.
Premještanje ukrajinskih trupa po svemu sudeći je iznenadilo Ruse, koji su bili fokusirani na borbe u Bahmutu – gradu u Donjeckoj oblasti koji je već mjesecima poprište najkrvavijih obračuna.

Sada, tvrde vojni analitičari, Rusi su svesni da Ukrajinci stižu, zbog čega vlada panika – kako među trupama, tako i u samom Kremlju.

To ne čudi jer bi gubitak te oblasti značajno ugrozio rusku vojsku na Krimu i podelio osvojenu teritoriju na pola.

I na kraju, to bi takođe pokazalo koliko je rusko vojno rukovodstvo nesposobno jer nije uspelo da osujeti veoma jasne ukrajinske planove, prenosi Nova.rs.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()