Putin čestitao zauzimanje Bahmuta, Ukrajina tvrdi da nije pao

Šef plačeničke jedinice Wagner Jevgenij Prigožin s ruskom zastavom u rukama jučer je pobjedonosno objavio da je Bahmut u njihovim rukama

21.05.2023. 08:25
  • Podijeli:
bahmut reuters (4)-643f9d3502ba6.webp Foto: Reuters

Rusija je ustvrdila da je zauzela čitav ukrajinski grad Bahmut, što bi u slučaju potvrde značilo da je okončana najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu.

Zauzimanje Bahmuta, kojeg Rusi još iz sovjetskog doba nazivaju Artjomovsk značilo bi prvu veću rusku pobjedu u bitki koja traje više od 10 mjeseci.

Rusko Ministarstvo obrane kratko je saopćilo "da je završeno oslobađanje Artjomovska kao rezultat napada jurišnih odreda Wagnera, uz podršku topništva i zračnih snaga".

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Šef plačeničke jedinice Wagner Jevgenij Prigožin s ruskom zastavom u rukama jučer je pobjedonosno objavio da je Bahmut u njihovim rukama.

Prigožin dodaje da će Wagner u Bahmutu ostati do 25. maja, a onda se povući radi odmora i dodatne obuke.

Sve je to netačno, odgovora Kijev te tvrdi da ruske snage neuspješno pokušavaju vratiti izgubljeni teritorij u okolici grada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()