Prigožin kazao da će se do prvog juna Wagner grupa povući iz Bahmuta

"Wagner će napustiti Artemovsk od 25. maja do prvog juna", rekao je Prigožin u audiosnimci na Telegramu

23.05.2023. 07:55
  • Podijeli:
Jevgenij Prigožin_Vagner grupa_Wagner_Foto Tanjug_Prigozhin Press Service via AP (1)-646231e4c1ac3.webp Foto: Tanjug / Prigozhin Press Service via AP

Šef ruske skupine plaćenika Wagner obećao je prenijeti kontrolu nad ukrajinskim gradom Bahmutom ruskoj vojsci do 1. juna.

Ukrajina kaže da njene trupe još uvijek napreduju u predgrađu Bahmuta. Prigožin je rekao da će njegove trupe početi predavati grad ruskoj vojsci u četvrtak.

"Wagner će napustiti Artemovsk od 25. maja do prvog juna", rekao je Prigožin u audiosnimci na Telegramu.

Bahmut je prije bio poznat kao Artemovsk, u čast sovjetskog revolucionara, prije nego što ga je Ukrajina preimenovala. Rekao je da je Wagner prije prijenosa postavio "odbrambene linije" na zapadu grada.

No, zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hanna Maliar, ponovila je da njihove snage još uvijek imaju malo uporište unutar grada i da napreduju prema periferiji, dodajući da je "intenzitet" njihovog kretanja smanjen.

Kasnije je u objavi na Telegramu napisala da ukrajinske trupe i dalje kontroliraju "određene privatne objekte i privatni sektor u području "Litak'" u gradu.

Analitičari kažu da je Bahmut od male strateške vrijednosti za Moskvu, ali bi njegovo zauzimanje bila simbolična pobjeda za Rusiju nakon dosad najduže bitke u ratu u Ukrajini.

Wagnerovi plaćenici mjesecima su koncentrirali svoje napore na grad i čini se da je njihova nemilosrdna, skupa taktika slanja valova ljudi postupno smanjila otpor Kijeva. Posljednjih dana bilo je oprečnih tvrdnji dviju strana oko statusa Bahmuta.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistirao je da Bahmut "nije okupiran" od Rusije, govoreći na summitu G7 u Japanu u nedjelju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Wagneru nakon što je rekao da je zauzeo grad. Prigožin je pozirajući s nekim od svojih boraca iznio tvrdnju u videu objavljenom na društvenim mrežama u subotu. Prigožin je stavio svoj ugled, kao i ugled svoje privatne vojske, u osvajanje grada.

"Ako ministarstvo odbrane nema dovoljno osoblja, imamo hiljade generala", rekao je Prigožin u još jednoj kritici ministarstvu odbrane Rusije.

Opetovano je ciljao na najviše ruske vojne dužnosnike, javno ih kritizirajući jer ne podržavaju njegove trupe. Prošlog je mjeseca čak zaprijetio da će povući svoje trupe iz grada ako im ne budu opskrbljeni prijeko potrebnom municijom.

Zauzimanje Bahmuta malo bi približilo Rusiju njenom cilju kontrole cijele regije Donjeck, jedne od četiri regije u istočnoj i južnoj Ukrajini koje je Rusija anektirala prošlog septembra nakon referenduma koji su izvan Rusije naširoko osuđivani kao lažni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()