Pluća planete ponovo se našla na meti ilegalne sječe

Amazonija kao najveća prašuma na svijetu sadrži ogromne količine ugljen dioksida

03.02.2023. 19:19
  • Podijeli:

Pluća svijeta ili svima poznata amazonska prašuma kao najveći biotop na svijetu ponovo se našla na meti ilegalne sječe.

Iako je krečenje šume u brazilskoj amazonskoj prašumi dostiglo record prošle godine, sa uništenjem područja pet puta većim od New Yorka, brazilski aktivisti za zaštitu životne sredine zabrinuti su da bi ove godine mogli doći i do goreg ishoda. Amazonija kao najveća prašuma na svijetu sadrži ogromne količine ugljen dioksida, koji se oslobađa uništavanjem drveća, zagrijavanjem atmosfere što sve utiče na klimatske promjene.

Predsjednik Luiz prvi čovjek agencije za zaštitu životne sredine, “Ibama” obećao je da će okončati uništavanje najveće prašume na svijetu, ali se ti napori ne mogu odmah vidjeti jer imaju manjak osoblja koje radi u borbi sa kriminalcima. Kaže da će taj napredak biti vidljiv tek 2024 godine.

Agencija za zaštitu životne sredine kao najmoćnije oružje u borbi protiv krčenja, u kratkom roku kažnjava kradljivce uništavanjem opreme koju koriste za krađu. Zahvaljujući ovoj agenciji za 72 odsto smanjeno je krčenje šume u Amazoniji, a broj kradljivaca drastično umanjen.

Nedostatak broja helikoptera čime bi bilo smanjeno vrijeme kontrolisanja prašume otežava rad ove agfencije. Dodatna poteškoća je i odluka nove vlade da uvede kontrolu na tržištu drveta, što dodatno otežava posao pri naplati ekoloških kazni.

Površina Amazonske prašume svakim danom je sve manja, a brojni su faktori koji utiču na njezino smanjenje. Da li će ljudski nemar ugroziti pluća cijelog svijeta?

Više u prilogu Nikoline Fržović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()