Pekari širom Francuske protestuju zbog rasta cijena energije

Jednodnevno zatvaranje pekara, vlasnici i radnici tih radnji su nazvali “Danom žalosti“ i time su željeli skrenuti pažnja na ozbiljne probleme s kojima se suočavaju.

27.10.2022. 08:12
  • Podijeli:
pekar-1666784651619.webp Foto: Pixabay

Bez bageta, bez kroasana, utorak je bio tužan dan za stotine francuskih pekara i miliona ljubitelja svježih peciva širom Francuske.

Više od 500 pekara širom Francuske održalo je jednodnevni protest zbog enormnog rasta troškova za energiju.

Jednodnevno zatvaranje pekara, vlasnici i uposlenici tih radnji su nazvali “Danom žalosti“ i time su željeli skrenuti pažnja na ozbiljne probleme u proizvodnji s kojima se suočavaju posljednjih sedmica.

“Račun za struju mi je skočio sa 400 eura na 1.200 eura mjesečno. To znači da moram da uzimam bruto platu samo za troškove energije. To se ne može izdržati“, rekao je jedan od demonstranata za “France Bleue“.

Francuska vlada nedavno je uvela određene mjere s ciljem ograničavanja rasta cijena energije za mala preduzeća na 15 posto, ali takva preduzeća moraju ispuniti tri kriterija da bi imala koristi od tih mjere, odnosno moraju imati prihod manji od dva miliona eura godišnje, upošljavati do deset radnika i trošiti ograničenu količinu električne energije.

Lokalni mediji javljaju da posljednji zahtjev ne može ispuniti 80 posto francuskih pekara jer njihove peći, mašine za miješanje tijesta i hladnjače zahtijevaju veće izdatke energije.

  • Podijeli: