Orban: Vojni napori Ukrajine osuđeni na propast

"Nema šanse da dobijemo ovaj rat", dodao je. Inače, Mađarska blokira tranšu od 500 miliona eura financijske pomoći Europske unije Ukrajini i protivi se uvođenju novih sankcija protiv Rusije

23.05.2023. 17:40
  • Podijeli:
Tan2023-03-2718451262_9 Viktor Orban AP PhotoDenes Erdos-6426b65da0079.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Mađarski premijer Viktor Orban učestvovao je na Katarskom gproivrednom forumu u organizaciji Bloomberga. 

Ponovio je da su vojni napori Ukrajine osuđeni na propast i da će daljnje slanje pomoći samo dovesti do novih smrti. 

"Emocionalno je to tragično, naša su srca uz Ukrajince. Ali govorim kao političar koji bi trebao spašavati živote", kazao je Orban glavnom uredniku Bloomberga Johnu Micklethwaitu.

"Nema šanse da dobijemo ovaj rat", dodao je. Inače, Mađarska blokira tranšu od 500 miliona eura financijske pomoći Europske unije Ukrajini i protivi se uvođenju novih sankcija protiv Rusije. Orban ima drugačije gledište u odnosu na ukrajinske saveznike koji su opskrbljivali Kijev oružjem uoči planirane protuofenzive.

"Ukrajinci su već pokazali sposobnost koju imaju da oslobode zemlju i potisnu Ruse, kao i važnost potpore koju dobivaju od NATO saveznika", poručio je glavni tajnik vojnog saveza Jens Stoltenberg u Bruxellesu odgovarajući na Orbanove komentare. Stoltenberg je dodao kako je uvjeren da Ukrajina može "osigurati da predsjednik Putin ne dobije ovaj rat".

Ukrajinci kritizirali Orbanov istup
Mađarski čelnik ponovio je svoj poziv na trenutni prekid vatre, stav koji su kritičari procijenili kao ravan pozivu na kapitulaciju Ukrajine. Ponovio je i narativ Kremlja kako je rat u Ukrajini zapravo posrednički sukob između Rusije i SAD-a te da će borbe prestati tek kad Moskva sklopi sporazum s Washingtonom.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Orbanove komentare optuživši mađarskog čelnika da pokušava osloboditi "Rusiju od odgovornosti za agresiju".

"Ukrajinci će se nastaviti boriti dok potpuno ne oslobode svoj teritorij od ruske okupacije. To je jedini način ne samo da se vrati mir u Ukrajini već i da se zajamči sigurnost u cijeloj Evropi", napisao je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Mađari zamjeraju stav Ukrajinaca prema OTP-u

Orbanov pristup prema Ukrajini i bliske veze s Rusijom samo su pogoršali napetosti u odnosu s Evropskom unijom i NATO-om. Zapad već dulje zamjera Orbanu njegovu težnju za samozvanom "neliberalnom demokracijom" s antiimigrantskom politikom i odbacivanjem multikulturalnih vrijednosti.

Prošle sedmice je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto najavio da će Mađarska blokirati daljnju pomoć EU Ukrajini i proturuske sankcije. To je argumentirao odlukom Kijeva da stavi OTP Banku, najvećeg mađarskog zajmodavca, na svoj popis međunarodnih ratnih sponzora.

"Nemojte sankcionirati naše tvrtke"

Ministar vanjskih poslova potvrdio je stajalište Mađarske u ponedjeljak na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu, što je izazvalo kritike ostalih članica EU. "Razočaran sam, bolje rečeno iritiran ponašanjem naših mađarskih prijatelja", rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius novinarima u Bruxellesu.

"To je pitanje principa. Ako zemlja poput Ukrajine želi dobiti vašu financijsku potporu, ako trebate naš novac, molimo vas da nas poštujete i nemojte sankcionirati naše tvrtke", istaknuo je Orban na forumu. Dodao je kako se nada da će bivši američki predsjednik Donald Trump ponovno pobijediti na izborima sljedeće godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()