Oboren Ginisov rekord u davanju krvi

Kanađanka dala ukupno 203 jedinice krvi

25.03.2023. 08:58
  • Podijeli:
medicine-3493701-doniranje-krvi-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Osamdesetogodišnja Kanađanka Žozefin Mihaljuk iz provincije Alberta, koja je skoro 60 godina redovno davala krv, ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kada je riječ o ženama po količini krvi koju je dala.

Kako je objavljeno na sajtu Ginisove knjige rekorda, ona je počela je da daje krv sa 22 godine i od tada je dala ukupno 203 jedinice krvi. Jedinica krvi iznosi 473 mililitra, a odrasla osoba ima u proseku oko 4,7 litara krvi u organizmu.

Mihaljuk je ispričala da ju je 1965. godine njena sestra, koja je već davala krv, nagovorila da prvi put da krv.

"Odlučila sam da joj se pridružim i to je bio početak", kaže Kanađanka.

Mihaljuk ističe da daje krv jer zna da to pomaže ljudima.

Ona je nulta pozitivna krvna grupa, koja je najčešća.

Prethodni rekord je bio 117 jedinica krvi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()