Obalska straža zadržala spasilački brod Banksya

Naređeno mu da pristane, ali je otišao da pomogne migrantima u tri čamca u oblasti traganja i spasavanja u blizini Malte

26.03.2023. 19:52
  • Podijeli:
brod Louise Michel screenshot:sky news-642085eb6b589.webp Foto: screenshot/sky news

Spasilački brod, koji finansira britanski ulični umjetnik Banksy, zaplijenjen je danas kod italijanskog ostrva Lampeduza nakon što je obalska straža saopštila da je prekršio uputstva da se uputi ka Siciliji poslije operacije spasavanja migranata.

Obalska straža je saopštila da je naredila brodu "Luiz Mišel" da pristane u Trapaniju na Siciliji nakon što je izvršio početnu operaciju spasavanja u libijskoj pomorskoj zoni.

Umjesto toga, brod je otišao da pomogne migrantima u tri čamca u oblasti traganja i spasavanja u blizini Malte.

Obalska straža je naložila brodu "Luiz Mišel" da pristane u skladu sa novim zakonom usvojenim u Italiji ove godine, kojim se uspostavlja kodeks ponašanja za humanitarne brodove za migrante.

"Luiz Mišel", brod dužine 30 metara, roze i bijele boje, nazvan je po francuskoj feminističkoj anarhistkinji. Na kraju je pristao na Lampeduzi kasno sinoć sa 178 migranata.

Obalska straža je saopštila da želi da spriječi da brod primi previše ljudi i time ugrozi njihovu bezbjednost. Lokalne vlasti na Lampeduzi saopštile su da su njihove prihvatne prostorije sada pune.

  • Podijeli: