Njemačka upozorila Peking da ne potkopava sankcije protiv Rusije

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je istaknula da bi Kina mogla odigrati odlučujuću ulogu u okončanju ukrajinskog rata

09.05.2023. 18:32
  • Podijeli:
2023-05-09T122311Z_1097358731_RC20V0A55DZ1_RTRMADP_3_GERMANY-CHINA-645a7321207fa.webp Foto: Reuters

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je Peking da ne potkopava sankcije protiv Rusije.

Baerbock je govorila na zajedničkoj konferenciji za novinare s kineskim ministrom vanjskih poslova Chin Gangom u Berlinu.

Naglašavajući da Kina Rusiji ne bi trebala isporučivati ​​robu koja se može koristiti i kao civilna i kao ratna oprema, Baerbock je rekla da njemačka vlada očekuje od Kine da "pokaže potreban utjecaj na njihove kompanije".

Napominjući da se u Briselu trenutno raspravlja o novom paketu sankcija Europske unije (EU) protiv Rusije, Baerbock je istaknula važnost nepotkopavanja tih sankcija.

Baerbock je također kritizirala napade ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, istaknuvši da bi Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, mogla odigrati odlučujuću ulogu u okončanju ukrajinskog rata.

Kineski ministar vanjskih poslova Chin Gang istaknuo je važnost odnosa Kine i Njemačke te rekao da su razmijenili mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima, fokusirali se na jačanje koordinacije u multilateralnom okviru te da će zajedno raditi na zaštiti okoliša i zaštiti biološke raznolikosti.

  • Podijeli: