Ispravka: Nizozemac nije naučnik i nije predvidio zemljotres u Turskoj

Seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta, na kojoj Nizozemac bazira svoje predviđanje, nema podršku u naučnoj zajednici

06.02.2023. 17:14
  • Podijeli:
Turska_zemljotres_foto_AA (8)-63e0c6a1237f4.webp Foto: AA

Ispravka vijesti objavljene na Una portalu 6. februara 2023. godine.

Na Una portalu je bila objavljena vijest pod naslovom: "Nizozemac tvrdi da je "predvidio" užas u Turskoj: Pogledajte objavu od prije samo tri dana".

U skladu sa analizom i smjernicama fakt-čekera "Raskrinkavanje.ba", koji je utvrdio da je vijest dezinformacija, tekst i naslov pomenute vijestu su promijenjeni.

U tekstu je navedeno da je Frank Hugerbets iz Harlema u Nizozemskoj najavio zemljotres u Turskoj, kao i da je najavio nove potrese. Utvrđeno je da su ovi navodi manipulisanje činjenicama, jer ne postoji dokaz u nauci koji bi potkrijepio mogućnost da neko može zaista da bude u stanju da predvidi prirodnu katastrofu bez uporišta u naučnim dokazima.

Važno je naglasiti da teorija po kojoj je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta, na kojoj Nizozemac bazira svoje predviđanje, nema podršku u naučnoj zajednici.

Mediji su Hugerbetsa predstavili kao naučnika i istraživača Instituta za praćenje geometrije nebeskih tijela povezanih sa seizmičkom aktivnošću (SSGEOS) bez objašnjenja o kakvoj je instituciji riječ. Radi se, zapravo, o institutu koji se bavi predviđanjem zemljotresa na bazi pomenute pseudonaučne metode, a Hugberts je prema sopstvenim riječima od ranije entuzijasta, a ne naučnik.

Dakle, tvrdnje Nizozemca ne mogu se nazvati "proricanjem" ili "predviđanjem" bilo čega jer mogućnost da se zemljotresi predvide ne postoji.

Na ovo je odmah ukazao Evropsko-mediteranski seizmološki centar na svom Twitter nalogu. Mogućnost predviđanja zemljotresa odbacuje i Američki geološki institut i druge zvanične ustanove, institucije i naučnici iz ove oblasti.

 


 

 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()