Napad na luku Odesu oštetio infrastrukturu: Je li upitan izvoz žitarica?

Kao posljedica pogotka izbio je požar u lučkoj infrastrukturi

29.05.2023. 10:30
  • Podijeli:
razoni-brod-odesa-zitarice-ukrajina-rusija-reuters.jpg

Napad ruske bespilotne letjelice tokom noći oštetio je dio infrastrukture u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi, koja je ključna za izvoz žitarica, saopćila je ukrajinska vojska. 

Kao posljedica pogotka izbio je požar u lučkoj infrastrukturi Odese. Brzo je ugašen. Informacije o razmjerima štete se prikupljaju, objavilo je vojna južna komanda na Facebooku.

Vojska nije precizirala je li šteta u luci ugrozila izvoz žitarica. Samo kroz luke u regiji Odese Ukrajina može izvoziti žitarice i druge prehrambene artikle kao dio inicijative za opskrbu žitom.

Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u julu prošle godine u crnomorskom ugovoru o žitu, dogovorenom inicijalno na prvih 120 dana, kako bi pomogli u rješavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu, jednog od vodećih svjetskih izvoznika žitarica.

Sporazum, koji je produžen ovog mjeseca, ima za cilj jamčiti siguran izvoz žitarica i hrane iz tri ukrajinske luke - Odesa, Čornomorsk i Pivdenji. Ukrajinska vojska rekla je da su ruske snage u napadu koristile bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje, ali nisu objavljeni detalji.

Rusija je pokrenula val zračnih napada bespilotnim letjelicama i krstarećim projektilima na razne ciljeve, uključujući glavni grad Kijev, u ranim satima ponedjeljka. Vojna uprava glavnog grada priopćila je da su obrambene snage oborile više od 40 meta.

Riječ je o drugoj noći zaredom da Rusija napada ukrajinsku prijestolnicu.

S noći na nedjelju, kijevski Dan grada, Ukrajina je oborila 58 od 59 lansiranih dronova iranske proizvodnje, objavila je ukrajinska vojska, proglasivši ga jednim od najvećih napada dosad. Bio je to i prvi smrtonosan napad u svibnju - poginuo je 41-godišnjak, a najmanje dvije osobe su povrijeđene. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()