Napad na Kapitol: Vođi ekstremista 18 godina zatvora

Tjuart Rouds, osnivač desničarske milicije "Čuvari zakletve" osuđen zbog uloge u napadu na Kapitol

25.05.2023. 20:58
  • Podijeli:
stewart rhodes foto reuters-646faf78f3371.webp Foto: Reuters

Osnivač krajnje desničarske milicije "Čuvari zakletve" Stjuart Rouds, osuđen je danas na 18 godina zatvora zbog uloge u napadu pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa na američki Kapitol 6. januara 2021.

Porota u Vašingtonu je u novembru osudila Roudsa (57) i Kelija Megsa (53), vođu "Čuvara zakletve" na Floridi, na osnovu optužbi za pobunjeničku zavjeru.

Rouds je tada proglašen krivim zbog višesedmičnog organizovanja zavjere koje je kulminiralo kada su njegovi sljedbenici upali u Kapitol, pokušavajući da spriječe proglašenje pobjede Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima 2020.

Prije izricanja presude, sudija Amita Mehte je rekao Roudsu da on predstavlja kontinuiranu prijetnju za SAD i da "želi da se demokratija u ovoj zemlji pretvori u nasilje", prenosi Glas Amerike.

“U trenutku u kojem budete oslobođeni, kada god to bilo, bićete spremni da uzmete oružje protiv svoje Vlade", rekao je Mehta od kojeg su tužioci tražili da Roudsa osudi na 25 godina robije.

Rouds, bivši vojnik i diplomac Pravnog fakulteta na Jejlu, je bio prva osoba koja je zbog događaja od 6. januara 2021. optužena, a potom i osuđena za pobunjeničku zavJeru.

Roudsova kazna je najduža do sada izrečena u stotinama slučajeva koji su procesuirani zbog upada u Kapitol.

Više od 1.000 Trampovih pristalica uhapšeno je zbog uloge u napadu na Kongres, ali većina njih se suočila sa manje ozbiljnim optužbama od onih koje su podignute protiv Roudsa i drugih Čuvara zakletve, navodi Glas Amerike.

  • Podijeli: