Makron: Neću popustiti!

Osvrnuo se na masovne proteste koji već danima potresaju Francusku

24.03.2023. 18:09
  • Podijeli:
2022-02-24t145012z-15287902-rc2eqs9yk7sl-rtrmadp-ukraine-crisis-g7-macron-emanuel-makron-reuters-638b762e8c5cc.webp Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron oštro je danas osudio nasilje koje je izbilo na demonstracijama u četvrtak protiv reforme penzionog sistema, navodeći da neće popustiti pred nasiljem.

Makron je to rekao na konferenciji za novinare u Briselu nakon samita EU.

Makron je pod pritiskom da pronađe izlaz iz krize i najvećeg uličnog nasilja u Francuskoj posljednjih godina nakon što je predložio da penzioni zakon, kojim se povećava starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, bude usvojen u parlamentu bez glasanja, prenio je Rojters.  Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen izjavio je danas da je 457 ljudi privedeno, a 441 policajac je povrijeđen u incidentima tokom protesta u četvrtak širom zemlje protiv reforme penzionog sistema.

Prema policiji, 1,089 miliona ljudi, odnosno 3,5 miliona, kako kažu iz konfederacije sindikata CGT, učestvovalo je juče u protestima širom zemlje.

Ulaz u zgradu gradske skupštine u Bordou zapaljen je sinoć nakon cjelodnevnih protesta i sukoba, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Policija je u prestonici bacila suzavac na demonstrante, a u Lorijenu, na zapadu Franuske, projektili koje su bacali demonstranti izazvali su manji požar u dvorištu policijske stanice.

Makron je u srijedu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()