Ljepote proljeća: Znate li šta je 'sakura' i da su njeni listovi takođe jestivi?

Trešnjin cvijet, tzv. sakura, jedan je od najpoznatijih simbola Japana

06.04.2023. 21:04
  • Podijeli:

Parkovi glavnog grada Japana ovih dana prepuni su stanovnika i turista, zbog zadivljujućih prizora cvijeta trešnje, koji ovdašnji stanovnici nazivaju "sakura".

Mnogi su iskoristili toplo vrijeme i u parkovima ispod rascvjetalog drveća organizovali male piknike, pijuckajući tradicionalna pića na temu sakure i uživajući u prirodnim ljepotama gradske flore.

I pored zabrinutosti zbog klimatskih promjena koje utiču na vrijeme cvjetanja, ovogodišnja sezona sakura nije razočarala, nudeći živopisne ružičaste i bijele cvjetove koji su prošarali zelene površine grada.

Trešnjin cvijet, tzv. sakura, jedan je od najpoznatijih simbola Japana i često se neslužbeno smatra državnim cvijetom. Jedan je od glavnih razloga dolaska velikog broja turista u Japan, baš u proljeće.

Iako proces cvjetanja traje duže, sam cvijet ne zadržava se dugo na grani. Jednom kad procvjeta, ova ljepota traje samo sedmicu dana, s obzirom da latice neprestano opadaju. Ipak, i to ima svoju draž, jer na taj način nastaju predivni raskošni putevi ružičastih i bijelih latica, što sve zajedno predstavlja krhku i nestalnu ljepotu japanske kulture.

Cvjetovi, kao i listovi ovih trešanja, su jestivi, ali ih je prethodno, potrebno natopiti u so, nakon čega se stavljaju na hljeb ili motaju oko japanske poslastice napravljene od rižine paste. Od trešnjinog lista pravi se i čaj, nježnog okusa i predivne ružičaste nijanse.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()