Kijev diskriminiše ukrajinsku pravoslavnu crkvu

UN izražava zabrinutost zbog primjene takozvanih "bezbjednosnih mjera" Savjeta bezbjednosti Ukrajine protiv Ukrajinske pravoslavne crkve

26.03.2023. 19:35
  • Podijeli:
kijev pravoslavna crkva pixabay-6389cdb54ee3b.webp Foto: Pixabay

Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava objavila je izvještaj o slobodi vjeroispovijesti u Ukrajini, u kojem skreće pažnju na diskriminaciju Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi sajt Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije.

Kancelarija izražava zabrinutost zbog primjene takozvanih "bezbjednosnih mjera" Savjeta bezbjednosti Ukrajine protiv Ukrajinske pravoslavne crkve i ističe da je riječ o diskriminatorskim mjerama.

U izvještaju se podsjeća da je Savjet bezbjednosti Ukrajine obavio pretres u nekoliko manastira, kancelarija, obrazovnih ustanova i druge imovine Ukrajinske pravoslavne crkve u Kijevu, Rovnu, Žitomiru, Ivano-Frankovsku, Černovcima, Dnjepropetrovskoj, Hmeljnickoj, Čerkaskoj, Volišskoj, Hersonskoj, Ternopoljskoj, Poltavskoj i Zakarpatskoj oblasti.

"Savjet bezbjednosti Ukrajine je potvrdio da se najmanje tri sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve sumnjiče da su kršila ravnopravnost građana po rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj, invalidskoj ili drugoj osnovi, kao i jedan za nepoštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine", navodi se u izvještaju.

Iz Kancelarije dodaju da su dva osumnjičena svešteni u kućnom pritvoru 24 sata i podsjećaju da svima koji su suočeni sa krivičnim prijavama mora u potpunosti biti zagarantovano pravo na pravično suđenje, prenosi "Sputnjik".

  • Podijeli: