Katolička crkva će žrtvama seksualnog zlostavljanja isplatiti više od 40 miliona evra

Odšteta će biti isplaćena više od 1.800 osoba koje su prijavile uznemiravanja ili zlostavljanja u katoličkim crkvama u posljednje dvije godine

04.02.2023. 08:08
  • Podijeli:
crkva nemačka Daniel Vogldpa-639c51af868d3.webp Foto: Daniel Vogldpa

Katolička crkva u Njemačkoj platiće više od 40 miliona eura na ime odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja.

Nezavisna komisija (UKA) navela je da će odšteta biti isplaćena više od 1.800 osoba koje su prijavile uznemiravanja ili zlostavljanja u katoličkim crkvama u posljednje dvije godine.

Prosječan iznos odštete po žrtvi iznosiće oko 22.500 eura, dodaje se.

U izvještaju je također istaknuto da su tri od četiri žrtve dječaci, a većina prijava stigla je iz gradova Keln i Munster njemačke pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()