Katalonska političarka i zastupnica EP uhapšena u Barseloni

"Jeste li sigurni da želite ovo da uradite?", upitala je Ponsati, pokazujući svoju poslaničku iskaznicu EP-a tokom policijskog privođenja

28.03.2023. 22:44
  • Podijeli:
Clara Ponsati foto Clara Ponsati:Twitter-642351423b4ea.webp Foto: Clara Ponsati/Twitter

Katalonska političarka Clara Ponsati, koja posljednjih pet godina živi u inostranstvu i bila je zastupnica u Evropskom parlamentu (EP), bježeći od španskih vlasti nakon separatističkih pokušaja u Kataloniji, uhapšena je u Barceloni nakon što je prvi put ušla u Španiju, javlja Anadolija.

Parlamentarku EP-a Ponsati, za kojom je španski Vrhovni sud ranije raspisao nalog za hapšenje, privela je katalonska policija nakon konferencije za novinare koju je održala u Barceloni, na koju je došla bez ikakve dozvole zvaničnih vlasti.

"Jeste li sigurni da želite ovo da uradite?", upitala je Ponsati, pokazujući svoju poslaničku iskaznicu EP-a tokom policijskog privođenja.

Aktuelna lijeva koaliciona vlada u Španiji, kao rezultat sporazuma sa separatističkim katalonskim političkim strankama koje je dobila podršku izvana, napravila je amandman na kazneni zakon koji je ublažio zločin pobune protiv države krajem 2022. godine i postavio osnova za povratak katalonskih političara koji su pobjegli u inostranstvo.

Zahvaljujući ovoj zakonskoj regulativi, očekuje se da će 66-godišnja Ponsati, za koju se navodi da nije u opasnosti od odlaska u zatvor, biti puštena na slobodu nakon što se pojavi pred sudom.

Ponsati je trenutno optužena samo za neposlušnost državnim institucijama u Španiji, a kazna za to je zabranjena za rad u javnim institucijama.

Carles Puigdemont, bivši predsjednik Katalonije koji je pobjegao iz Španije nakon neuspjelog pokušaja sticanja nezavisnosti, uhapšen je u septembru 2021. na italijanskom ostrvu Sardiniji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()