Kanadski premijer u iznenadnoj posjeti Kjevu: Najavio financijsku i drugu podršku Ukrajini

"U našim glavama nema apsolutno nikakve sumnje da je rušenje brane izravna posljedica odluke Rusije da napadne zemlju", rekao je Trudeau novinarima

10.06.2023. 17:30
  • Podijeli:
trudeau-zelenski-ukrajina-reuters.jpg

Kanadski premijer Justin Trudeau, koji je danas stigao u iznenadni posjet Kijevu, rekao je da je uništenje brane Kahovka u južnoj Ukrajini, koje je izazvalo poplave, "izravna posljedica" ruske invazije. Trudeau nije otišao toliko daleko da izravno okrivi Moskvu za eksploziju koja je uništila branu hidroelektrane na Dnjepru dok dva zaraćena tabora odbacuju odgovornost za ovu katastrofu.

Poplave koje su uslijedile zahvatile su i područja pod ukrajinskom kontrolom i ona pod ruskom kontrolom na obje obale rijeke ubivši nekoliko ljudi i ranivši desetke. "Svi smo vidjeli štetu uzrokovanu urušavanjem brane hidroelektrane Kahovka... Ovo je direktna posljedica rata koji je započela Rusija", rekao je Trudeau.

Najavio dodatnu vojnu pomoć Ukrajini
"U našim glavama nema apsolutno nikakve sumnje da je rušenje brane izravna posljedica odluke Rusije da napadne zemlju", rekao je Trudeau novinarima. Kanadski premijer odmah je najavio pomoć od 10 miliona dolara Ukrajini za suočavanje s posljedicama i 500 miliona kanadskih dolara dodatne vojne pomoći ukrajinskim snagama koje su u napadu.

"Osim toga, danas objavljujem da će Kanada učestvovati u multinacionalnim naporima za obuku borbenih pilota i u održavanju i podršci ukrajinskog programa borbenih aviona", rekao je. Prethodno je Trudeau položio vijenac u spomen palim vojnicima u Kijevu.

Dobio kutiju s dijelovima rakete koja je pala na Odesu
Zamjenik ukrajinskog ministra obrane Oleksandr Poličhuk uručio je Trudeauu kutiju s dijelovima rakete koja je pala na Odesu, glavnu ukrajinsku luku na Crnom moru. "To je malo sjećanje na to kako je Ukrajina patila od ruskih raketnih napada", rekao je Poličhuk.

Grjupa ukrajinskih vojnika koji su obučavani u Kanadi također je razgovarala s kanadskim premijerom. Kanada, koja ima veliku ukrajinsku dijasporu, jedna je od glavnih pristaša Kijeva, kojem pruža značajnu vojnu pomoć, a obučila je više od 36.000 ukrajinskih vojnika. Sudjeluje i u sankcijama protiv Rusije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()