EU neće priznati Krim kao dio Rusije

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014.

29.05.2023. 09:41
  • Podijeli:
evropa_evropska_zemlje_zastave-6422c144cbb13.webp Foto: Pixabay

EU neće priznati Krim kao dio Rusije, ali pitanje njegovog statusa treba razmatrati odvojeno od onog koje se tiče mogućeg pridruživanja Ukrajine Uniji, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Šalenberg je za list "Pres" rekao da EU podržava "potpunu obnovu integriteta i suvereniteta Ukrajine".

Na pitanje da li bi "Ukrajina sa spornim granicama" mogla da uđe u EU, on je rekao da se na ovo pitanje ne može nedvosmisleno odgovoriti dok se ne završe borbena dejstva.

Republika Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom na poluostrvu Krim, gdje većinu stanovnika čine Rusi, odbili su da priznaju legitimitet vlasti u vrijeme nereda tokom državnog udara u Ukrajini u februaru 2014. godine.

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014, pet dana kasnije su održali referendum na kojem je 96,7 odsto stanovnika Krim i 95,6 odsto birača Sevastopolja izabralo da se otcijepe od Ukrajine i pridruže Ruskoj Federaciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazume o ponovnom ujedinjenju 18. marta 2014. godine. Te dokumente je 21. marta ratifikovala Federalna skupština Rusije ili dvodomni parlament, podsjeća TASS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()