Da li je rat u Ukrajini na prekretnici: Šojgu povlači vojsku, Podoljak tvrdi nije gotovo

Pregrupisanje ruskih snaga ili povlačenje - odgovor na ovo pitanje donijeće dani pred nama

09.11.2022. 21:19
  • Podijeli:
herson ukrajina reuters-1668020874170.webp Foto: Reuters

Kao bomba odjeknula je vijest da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio povlačenje ruskih snaga na lijevu obalu Dnjepra u danu u kome je, još nepotvrđeno, u automobilskoj nesreći život izgubio zamjenik načelnika Hersonske oblasti Kiril Stremousov, koji je, zahvaljujući svojim svakodnevnim izvještajima iz ove anektirane ukrajinske oblasti postao prepoznatiljivo lice ruske aneksije ove oblasti. 

Herson važno strateško mjesto

Stremousov je prije tri dana uputio kritike Šojguu ali i ruskim generalima u Moskvi, te je njegova smrt utoliko i čudnija.

Da je situacija u Hersonskoj oblasti daleko od sigurne i sjajne po ruske snage i novoinstaliranu rusku vlast, bilo je jasno kada se u evakuaciju stanovništva iz Hersona svojim direktnim naređenjem uključio i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je rekao da u Hersonu "civili ne treba da pate".

Ironijom sudbine, Stremousov je jutros, prije nego što će poginuti u saobraćajnoj nesreći, upravo objavio da je iz Hersona dosad evakuisano oko 80.000 ljudi. 

Komandant ruskih vojnih snaga u Ukrajini general armije Sergej Surovikin kaže da je ta brojka još veća - oko 150.000 ljudi.

Pred ruskim i ukrajinskim snagama zastao je hladni novembar u kome je odmjeravanje ko je dokle stigao i za šta je ko spreman u daljnjoj borbi sada, po svemu sudeći stiglo do ključnog trenutka. Duga zima mogla bi iscrpiti dodatno i jedne i druge i svima bi dobro došao mir, ali do mira izgleda neće tako brzo doći.

Iako se već neko vreme sprema ukrajinska ofanziva u Hersonskoj oblasti, a sam generalni skretar NATO-a Jens Stoltenberg vidi ukrajinsko napredovanje na ratištu kao "ohrabrujuće", iz Moskve sve više dolaze, iako slabašni, signali da bi se moglo krenuti sa pregovorima. To je danas potvdila i portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova koja je naglasila da je "hitnost situacije" razlog zbog koga je Rusija otvorena za mogućnost pregovora sa Ukrajinom,

Slične poruke, daleko oštrije doduše, stigle su i od zvaničnog Kijeva koji bi rado počeo da pregovora o miru jer ruske su snage već uništile 40 odsto energetske infrastrukture zemlje i državi prijeti energetski kolaps pa se pripremaju već planovi za evakuaciju prestonice, ali uslovi su jasni - povratak ukrajinskog suvereniteta na cijeloj njenoj teritoriji i da pregovarač bude neko novo lice na mjestu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Mijenjanje odnosa snaga na istočnom frontu

Kao u staroj ruskoj poslovici koja kaže "dok Evropa gori ruski car peca ribu", Putin se danas nije oglasio o povlačenju ruskih trupa iz Hersonske oblasti.

Iako komandant ruskih vojnih snaga u Ukrajini, general armije Sergej Surovikin tvrdi da je Ukrajina samo u oktobru izgubila 12.000 vojnika i oko 350 plaćenika, situacija na frontu nije dobra za ruske snage. Procjenjuje se da je Rusija dosad izgubila oko 40.000 vojnika.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak izjavio je ipak danas da je suviše rano govoriti o povlačenju ruskih trupa iz Hersona i da dok se ne zavijori ukrajinska zastava u tom gradu nema smisla ozbiljno govoriti da se vojska povukla.

Teška i hladna zima, rezervisti koji su na brzinu mobilisani i nedovoljno obučeni ne idu na ruku ruskim snagama. Potrebno ih je hraniti, snabdijevati naoružanjem, a radi se o 50.000 ljudi, kako je ranije saopštio ruski predsjednik. Sa druge strane, i Ukrajinci imaju gomilu problema pa je nastavak rata neizvjestan.

Ono što je sigurno, Amerikancima se sad već žuri da se rat što prije završi jer, ukoliko pobjede republikanci na međuizborima koji se upravo održavaju, dodatna finansijska pomoć Ukrajini mogla bi biti dovedena u pitanje.

Koliko bi Rusi bili spremni da zaista prepuste Herson Ukrajincima teško je u ovom trenutku procijeniti. 

Herson, koji graniči sa Krimom, bio je prvi grad koji su Rusi osvojili u invaziji koja je započeta 24. februara. 

Teško je i zamisliti da bi jednosatvno predali ovako strateški bitno mjesto. Zato je i opravdana sumnja da je riječ možda samo o taktici ili pregrupisanju snaga tako da bi Dnjepar ostao prirodna prepreka koja bi na išla na rusku ruku u slučaju prodiranja ukrajinskih snaga.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()