Britanski obavještajci o obnovi Krimskog mosta: Potpuna upotreba tek u septembru 2023.

Zamjena oštećenog željezničkog mosta ugovorena je za dovršetak do septembra 2023., iako je zamjenik ruskog premijera izjavio da će radovi na popravci biti ubrzani

09.11.2022. 14:25
  • Podijeli:
Krimski_most_satelit_maxar1-1665645853199.webp Foto: Maxar

U najnovijem izvještaju britanskog Ministarstva odbrane navodi se kako su radovi na popravci Krimskog mosta u toku ali da će biti spreman za potpunu upotrebu tek u septembru naredne godine.

"Ruski napori da poprave Krimski most se nastavljaju, ali je malo vjerojatno da će biti u potpunosti operativan do septembra naredne godine. 8. novembra cestovni most je trebao biti zatvoren kako bi se omogućilo pomicanje i ugradnja zamjenskog raspona od 64 metra. Bit će potrebna još tri raspona kako bi se zamijenile oštećene dionice ceste", navodi se u izvještaju Ministarstva odbrane.

Iako su krimski dužnosnici tvrdili da će ovi dodatni rasponi biti postavljeni do 20. decembra, u izvještaju koji je dostavljen predsjedniku Putinu navodi se da će radovi na drugom kolovozu uzrokovati prekid cestovnog prometa do marta 2023.

Zamjena oštećenog željezničkog mosta ugovorena je za dovršetak do septembra 2023., iako je zamjenik ruskog premijera izjavio da će radovi na popravci biti ubrzani.

Jedan kolosijek je otvoren, ali je željeznički promet i dalje ograničen. Aktivnosti u popravci će ovisiti o vremenskim uslovima tokom zimskih mjeseci.

Napad na Krimski most prekinuo je rusku logističku opskrbu za Krim i južnu Ukrajinu, smanjujući sposobnost Rusije da premjesti vojnu opremu i trupe u to područje željeznicom ili cestom.

Oštećenje mosta, nedavni napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju i vjerojatno povlačenje iz Hersona kompliciraju sposobnost ruske vlade da zadrži sliku o vojnim uspjesima svoje vojske, navodi su u izvještaju.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()