Bivši član ruske Dume predložio da Rusija iskoristi zemljotres u Turskoj i zauzme Istanbul

Semen Bagdasarov je inače član stranke Pravedna Rusija

18.03.2023. 16:04
  • Podijeli:
istanbul_turska - reuters-6399ae5e340d2.webp Foto: Reuters

Bivši član ruske Dume Semen Bagdasarov je gostujući na ruskoj televizijskoj emisiji između ostalog predložio da Rusija iskoristi Turske neprilike i zauzme Istanbul.

"Turska je u teškoj situaciji sada, iskoristimo to. Izbacimo ih iz centralne Azije, ukinimo uticaj u Ukrajini, izbacimo ih iz južnog Kavkaza i podignimo određene snage u Turskoj te vratimo našoj državi ono što nam historijski pripada- grad Konstantinopolj i dignimo krst iznad svete Sofije", kazao je Bagdasarov.

U svojoj tiradi, Bagdasarov je nastavio sa još čudnijim tvrdnjama o tome da Turska jug Rusije, regiju Volge i dijelove Sibira smatra za svoje i da Turci nisu turkijski narod.

"Iskoristimo to, oni imaju krizu. Hvala Bogu. Ova kriza treba završiti sa kolapsom (za Tursku) i aneksiju ovih teritorija nama", kazao je Bagdasarov u videu kojeg je prenio Anton Gerashchenko, savjetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Semen Bagdasarov je inače član stranke Pravedna Rusija. U oktobru 2015., usred ruske intervencije u Siriji, Bagdasarov je tvrdio da je historijska tradicija istočnog pravoslavlja u Siriji učinila je "svetom zemljom" za Ruse i "njihovu" zemlju.

  • Podijeli: