Bivši američki general: Čestitam Jevgenij, postavio si zastavu u Bahmut i sad si okružen

Ukrajinci tvrde da opkoljavaju grad

23.05.2023. 09:32
  • Podijeli:
jevgenij prigozin reuters-646c6b55d0d5f.webp Foto: Reuters

Vođa i osnivač Wagnera, Jevgenij Prigožin suočit će se s "izuzetno lošom situacijom" u Ukrajini iduće sedmice, budući da su njihove snage okružene ukrajinskim borcima u gradu Bahmutu mišljenje je bivšeg generala američke vojske Marka Hertlinga.

Bitka za Bahmut, koja se nalazi u regiji Donjeck, dominirala je ratom u Ukrajini proteklih mjeseci.

Borci Grupe Wagner pridružili su se ruskim redovnim snagama u Bahmutu s nadom da će Putinu donijeti simboličnu pobjedu nakon dužeg perioda zastoja na frontu.

U subotu je Prigožin proglasio trijumf u Bahmutu, izjavivši na Telegramu da su njegove jedinice uspostavile potpunu kontrolu nad gradom. Međutim, Ukrajinci su odbacili takvu izjavu i naglašavaju da se u gradu još uvijek vode žestoke borbe te da njihove snage i dalje kontroliraju ključne aspekte grada.

Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da se ukrajinske trupe približavaju "ciljanom opkoljavanju" grada.

General Hertling, koji je služio kao komandant kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi i Sedme armije, odgovorio je na najnovije ukrajinske izvjšetaje s upozorenjem za Prigožina.

"Kao što su mnogi od nas više puta rekli, Prigožin nije profesionalni vojnik, a nisu ni njegovi vojnici. Čestitam, Jevgenij, postavio si Wagnerovu zastavu u centar grada. I... okružen si", kazao je Hertling.

Dodao je da nedavni razvoj događaja dolazi nakon "5 mjeseci katastrofe" za Wagnerove snage i da vjeruje da će se to nastaviti tokom sljedeće sedmice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()