Biden zabrinut bog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje Bjelorusiji

Bjelorusija je jučer saopćila da je odlučila prihvatiti rusko taktičko nuklearno oružje nakon višegodišnjeg pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmjerenog na promjenu političkog i geopolitičkog smjera

29.03.2023. 09:00
  • Podijeli:
Nuklearna raketa_interkontinentalna balistička raketa_Topol-M_Foto Reuters-1669660202277.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden rekao je jučer da je zabrinut zbog mogućnosti da Rusija pošalje taktičko nuklearno oružje Bjelorusiji.

"To još nisu učinili", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući. "To je zabrinjavajuće", poručio je.

Bjelorusija: SAD, EU i NATO nas godinama pritišću, zato ćemo imati nuklearno oružje
Bjelorusija je jučer saopćila da je odlučila prihvatiti rusko taktičko nuklearno oružje nakon višegodišnjeg pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmjerenog na promjenu političkog i geopolitičkog smjera.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da će Moskva u budućnosti nastojati razmjestiti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, vjernom savezniku, eskalirajući sukob sa Zapadom. Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova opravdalo je svoju odluku o saradnji s Rusijom u saopćenju, rekavši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada.

"Tokom posljednje dvije i pol godine Republika Bjelorusija bila je izložena političkom, gospodarskom i informacijskom pritisku bez presedana od strane Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Europske unije", navodi se u saopćenju.

"S obzirom na te okolnosti te opravdane zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija je prisiljena odgovoriti jačanjem vlastitih sigurnosnih i obrambenih kapaciteta."

Minsk je rekao da ruski nuklearni planovi neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja jer Bjelorusija sama neće imati kontrolu nad oružjem.

Što je taktičko nuklearno oružje?
Taktičko nuklearno oružje, koje se ponekad naziva i frontovsko ili nestrateško nuklearno oružje, dizajnirano je za upotrebu na bojnom polju - na primjer, za suzbijanje nadmoćnih konvencionalnih snaga poput velikih formacija pješaštva i oklopa. Ovo je oružje slabije od strateškog nuklearnog oružja poput bojevih glava koje nose interkontinentalne balističke rakete.

Iako se stručnjaci ne slažu oko preciznih definicija taktičkog nuklearnog oružja, niža eksplozivna snaga, mjerena u kilotonama, te vozila za dostavu manjeg dometa često su karakteristike koje ih određuju.

Taktičko nuklearno oružje varira u snazi od jednog do 50 kilotona. Snaga strateškog nuklearnog oružja kreće se od oko 100 kilotona do preko megatona, iako su tijekom Hladnog rata razvijene puno jače bojeve glave.

Ne može se uporediti s konvencionalnim bombama
Za poređenje, atomska bomba bačena na Hirošimu imala je 15 kilotona, tako da su neka taktička nuklearna oružja sposobna izazvati rasprostranjeno uništenje. Najveća konvencionalna bomba, Majka svih bombi (Mother of All Bombs) ili MOAB, koju je SAD bacio, imala je snagu od 0.011 kilotona.

Sistemi isporuke za taktičko nuklearno oružje također imaju kraći domet, obično ispod 500 kilometara u poređenju sa strateškim nuklearnim oružjem, koje je obično dizajnirano za prenos preko kontinenata.

Budući da eksplozivna moć nuklearnog oružja male snage nije puno veća od one sve moćnijeg konvencionalnog oružja, američka vojska smanjila je svoje oslanjanje na njega. Većina preostalih zaliha, oko 150 gravitacijskih bombi B61, raspoređeno je u Evropi. Velika Britanija i Francuska potpuno su eliminirale svoje taktičke zalihe. Pakistan, Kina, Indija i Sjeverna Koreja imaju nekoliko vrsta taktičkog nuklearnog oružja. Vjeruje se da izraelski neprijavljeni nuklearni arsenal također uključuje taktičko oružje.

Rusija je zadržala više taktičkog nuklearnog oružja, procjenjuje se na oko 2000 bojevih glava, te se više oslanjala na njega u svojoj nuklearnoj strategiji, uglavnom zbog manje naprednog konvencionalnog naoružanja i sposobnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()