Biden: Opravdane optužbe protiv Putina

Potez MKS-a obavezuje 123 zemlje članice ovog suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju

18.03.2023. 09:12
  • Podijeli:
2023-03-17_Biden-64156ef6063ed.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin "počinio ratne zločine" i da je "opravdana odluka" Međunarodnog krivičnog suda /MKS/ da za njim izda nalog za hapšenje.

Sjedinjene Američke Države nisu članica MKS-a, koji je juče pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje na protivzakonitu deportaciju djece i nezakonito prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju od kada je prošle godine počela vojna akcija Moskve u Ukrajini.

"Očigledno je počinio ratne zločine. Pa, mislim da je to opravdano. Ali stvar je u tome što to nije međunarodno priznato ni sa naše strane", rekao je Biden novinarima i dodao da je ovo veoma snažna poruka.

SAD su odvojeno od ovog suda zaključile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju da počinioci snose odgovornost, naveo je portparol Stejt departmenta u saopštenju.

Potez MKS-a obavezuje 123 zemlje članice ovog suda da uhapse Putina i prebace ga u Hag na suđenje ako kroči na njihovu teritoriju. MKS je juče izdao i nalog za Marijom Lavovom-Belovom, ruskim komesarom za prava djeteta, po istim optužbama.

Rusija je odbacila optužbe da su njene snage počinile zločine tokom vojne akcije. Kremlj je juče objavio da je nalog MKS-a za hapšenje Putina nečuven i besmislen u odnosu na Rusiju.

  • Podijeli: