Biden iz Ovalnog ureda: Spriječili smo ekonomski kolaps

Predsjednik Amerike pohvalio republikanske i demokratske pregovarače

03.06.2023. 10:24
  • Podijeli:
joe biden reuters-647af18ca850d.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden iskoristio je prvi govor u Ovalnom uredu tokom predsjedničkog mandata da proglasi pobjedu nakon što je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice duga prošao oba doma Kongresa, spriječivši ekonomski haos.

Predsjednik je pohvalio republikanske i demokratske pregovarače i pohvalio predsjednika parlamenta Kevina McCarthyja što je radio s njim na dogovoru, koji su njih dvojica finalizirali samo nekoliko dana prije nego što je ministarstvo finansija trebalo ostati bez novca za plaćanje državnih računa.

Ali čak i dok je zahvaljivao svojim političkim protivnicima, Biden je ukazao na razlike. Podsjetio je na prijašnje pozive republikanaca na smanjenje socijalnog i zdravstvenog osiguranja te je oštro osudio njihove predložene rezove u Medicaidu, investicijama u čistu energiju i finansiranju porezne uprave.

“Republikancima se to možda neće svidjeti, ali pobrinut ću se da bogati pošteno plate svoj dio. Vratit ću se i uz vašu pomoć, pobijedit ću”, kazao je. Obraćanje u Ovalnom uredu omogućilo mu je da direktno govori američkom narodu, ne u vrijeme neposredne krize, već da, kako je rekao zemlji, izvijesti o izbjegnutoj krizi.

“Niko nije dobio sve što je želio, ali američki narod je dobio ono što je trebao. Spriječili smo ekonomsku krizu, ekonomski kolaps”, naglasio je i dodao da planira potpisati zakon o kompromisu o gornjoj granici duga, prenosi Index.hr.

Zakon, koji uključuje ograničenja potrošnje i neke promjene energetskih dozvola i socijalnih programa, prošao je u oba doma Kongresa velikom većinom. Predsjedniku bi dobro došla pobjeda. Njegova popularnost mjeri se s 40-ak posto podrške i pala je zbog straha od posljedica nepostizanja dogovora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()