Biden iz Hirošime: Ukrajina neće koristiti avione F-16 za napade na teritoriju Rusije

"Ne mogu vam reći koliko ćemo aviona moći dobiti niti kada će se to dogoditi, ali ćemo to ubrzati jer nam je važno", rekao je Zelenski

21.05.2023. 17:35
  • Podijeli:
F-16_avion_foto_Wikimedia-63c2cabf5b431.webp Foto: Wikimedia

Govoreći na summitu G7, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dobio jasnu garanciju da neće koristiti borbene avione F-16 za ulazak na ruski teritorij.

Biden je rekao novinarima da se ratni avioni F-16 mogu, međutim, koristiti "gdje god se ruske trupe nalaze unutar Ukrajine i tog područja".

Zelenski se zahvalio na avionima i kazao da imaju nekoliko mjeseci za obuku pilota i da će se potruditi da ukrajinski piloti postanu što obučeniji i iskusniji.

"Ne mogu vam reći koliko ćemo aviona moći dobiti niti kada će se to dogoditi, ali ćemo to ubrzati jer nam je važno", rekao je Zelenski.

Ranije je niz država članica NATO saveza najavio da će podržati obuku ukrajinskih pilota za upravljanje avionima F-16 i da će isporučiti ove avione Ukrajini. Do sada je problem predstavljalo to što je SAD morala dati dozvolu za isporuku F-16, ali izgleda da je došlo do promjene stava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()