Berlin dozvolio muslimanskim prosvjetnim radnicama da nose maramu

Nošenje marama i vjerskih simbola općenito će biti dozvoljeno prosvjetnim radnicama i može se ograničiti samo u pojedinačnim slučajevima ukoliko predstavlja opasnost po školski mir

29.03.2023. 15:22
  • Podijeli:
marame_berlin_anadolija 1-642433793f096.webp Foto: Anadolija

Njemačka savezna pokrajina Berlin dozvoliće muslimanskim prosvjetnim radnicama da nose maramu, potvrdile su vlasti u srijedu.

Nošenje marama i vjerskih simbola općenito će biti dozvoljeno prosvjetnim radnicama i može se ograničiti samo u pojedinačnim slučajevima ukoliko predstavlja opasnost po školski mir, navodi se u službenom pismu upućenom direktorima škola iz berlinskog Odjela za obrazovanje.

Prema berlinskom aktu o neutralnosti, koji zabranjuje državnim službenicima da nose vjersku odjeću i simbole, prosvjetnim radnicima u gradu je zabranjeno da nose marame od 2005. godine.

Međutim, nekoliko sudskih presuda posljednjih godina podvuklo je da potpuna zabrana nošenja marama predstavlja diskriminaciju i krši vjerske slobode zagarantovane ustavom.

Senatski odjel za obrazovanje, omladinu i porodicu obavijestio je direktore škola da se trebaju pridržavati nedavnih sudskih odluka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()