Barselona ima vodič za divlji život "Nou Kampa"

Potrebno utvrditi broj životinja koje žive na "Nou Kampu", prije nego što počnu radovi na rekonstrukciji stadiona u maju

18.03.2023. 15:28
  • Podijeli:
camp-nou-profimedia-6415bae0110a5.webp Foto: Profimedia

Barselona je vjerovatno prvi veliki fudbalski klub na svijetu koji je napravio vodič za divlji svijet na njegovom stadionu, nakon što je izvršio popis životinja koje tu obitavaju.

Napravljen je, takođe, i vodič koji preispituje ulogu kluba u zajednici i uticaj na životnu sredinu, kaže Đordi Portabelja, ekolog i bivši kandidat za gradonačelnika, sada zadužen za razvoj politike održivosti kluba.

On je objasnio da je bilo potrebno utvrditi broj životinja koje žive na "Nou Kampu", prije nego što počnu radovi na rekonstrukciji stadiona u maju, prenio je "Gardijan".

Prilikom rekonstrukcije gornjih tribina, povećaće se kapacitet stadiona sa 99.354 na 105.000 ljudi, što će uticati na brojna gnijezda ptica na vrhu stadiona, kao i na slijepe miševe.

Uprava Barselone preduzima mjere da zaštiti gnijezda najbolje što može, rekao je Portabolja i da postavi nova pogodna mjesta kako bi ptice mogle da se vrate kada radovi budu završeni.

Ptice poput lastavica i afričkih martina su se gnijezdili na spoljašnjem i unutrašnjem dijelu stadiona otkako je napravljen 1957. godine.

"Postoji istorijski 'suživot' baziran na obostranom poštovanju. Kao da su se ljudi i životinje prećutno dogovorili. Na primjer, na tribinama smo imali slijepe miševe tokom mečeva koji lete pored nas", dodao je Portabelja.

  • Podijeli: