Vučić: Apelujem da međunarodna zajednica urazumi Kurtija

"Zapuca li albanski okupator, onda će situacija biti potpuno drugačija. To sam rekao svima u NATO-u", dodao je Vučić

29.05.2023. 20:27
  • Podijeli:
Aleksandar Vučić_Foto Tanjug_Miloš Milivojević-6447ba0fbbd32.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras se vanredno obratio javnosti povodom situacije na Kosovu.

Istakao je da je mjesecima govorio da Aljbin Kurti ima samo jednu želju, a to je da izazove sukobe na Kosovu i Metohiji.

"U posljednja tri dana i ćorav je mogao vidjeti što se događa i koja je Kurtijeva želja. On pilatovki pere ruke, pravi se da to nema veze s njim", govori Vučić.

Kaže da KFOR nije zaštitio Srbe i "nije spriječio nasilno preuzimanje općina".

"Doveli su one koje je Kurti izabrao na toaletu, ili u kabinetu, svejedno", rekao je. "Pustili su Kurtijeve gradonačelnike da uđu u zgrade općine i onda ih branili od Srba, umjesto da su napravili suprotno. Opasali su ih da bi ih zaštitili tobože od Srba. Albanski grdonačelnik je još u zgradi u Leposaviću", rekao je.

Osvrnuo se na incidente u Zvečanu.

"Dva vozila ROSU-a ostala su okružena Srbima, Srbi su zakačili zastavu napisali 4S, ali nikakvo nasilje nisu radili", rekao je.

"Srbi su predložili da KFOR zamijeni ROSU specijalci, da se lažni gradonačelnici povuku, a da ROSU može ostati. Srbima nije smetao KFOR. Zapovjednik KFOR-a je rekao da razumije i da će prenijeti, ali su uvjetovali sve da puste dva oklopna vozila ROSU-a jer se njihovi specijalci boje Srba. Srbi na to nisu pristali", rekao je.

Kazao je kako u tom trenutku kreće eskalacija.

"Počeli su da ih udaraju po međunožju i glavi. Dragiša Milović je pretrpio povrede, u bolnici je. Udarali su ih, Simića su pokušali uvući u svoj krug. I Rakića tuku. Neki Srbi se povlače, drugi ulaze u borbu goloruki. Pripadnik ROSU-a s kalašnjikovim kleči, ispaljuje više hitaca prema Srbima, pogađen s leđa s dva metka Dragišu Galjaka. U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenjem i na sve druge načine. Na više mjesta snimljeni su snajperi kojima su ciljani Srbi. 52 Srba su povrijeđeni, od toga trojica teško. Više je ozlijeđenih, ali to su oni koji su tražili liječničku pomoć", govori Vučić.

"Galjaku su se borili za život, sad je na intenzivnoj njezi. Nadamo se da će preživjeti", rekao je.

"Ukupno je povrijeđen 41 pripadnik KFOR-a, od toga trojica teže, nadamo se da nijedan nije životno ugrožen. Kao što vidite, teške posljedice. Za to je odgovoran isključivo Albin Kurti. Upozoravao sam, niko nije htio čuti. Rasporedili smo u skladu sa situacijom naše snage tamo gdje mislimo da je to neophodno, obići ćemo noćas više mjesta s našim vojnicima. Nećemo dozvoliti pogrom Srba.

"Znam koliko je Srbima teško, pozivamo vas da ne ulazite u sukob s NATO-om. To je ono što Kurti najviše želi. Kada budu Srbi protestvovali, a sigurno se neće pomiriti s okupacijom njihovih zgrada i kuća, neka sjede. Kad su mirni, onda im ne mogu ništa", rekao je.

"Zapuca li albanski okupator, onda će situacija biti potpuno drugačija. To sam rekao svima u NATO-u", dodao je Vučić i rekao da je još jednom apelirao da međunarodna zajednica "urazumi Kurtija". 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()