Umrla Latinka Perović

Smatrana za najutjecajniju ženu u bivšoj Jugoslaviji

12.12.2022. 18:38
  • Podijeli:
Latinka Perović_Foto Medija Centar-63975f8b9ad06.webp Foto: Medija Centar

Latinka Perović, istaknuta historičarka i političarka, preminula je danas u 89. godini.

Sa samo 27 godina bila je predsjednica Antifašističkog fronta žena Srbije (AFŽ). Obavljala je dužnost sekretara Saveza komunista Srbije od 1968. do 1972 godine. Smatrali su je najutjecajnijom ženom u zemlji u to vrijeme i jedinom koja svoju poziciju nije dobila udajom za moćnijeg muškarca, nego zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i ambicijama.

Godine 1972. Josip Broz Tito smjenjuje je s pozicije sekretara iz straha da su njena uvjerenja previše liberalna.

Nikada se nakon toga više nije vratila u politiku. Posvetila se historijskom istraživanju i postala poznata kao stručnjakinja za srpsku historiju 19. stoljeća, kao i srpsku savremenu historiju.

Vijest o smrti objavio je suosnivač Srbije 21 Bojan Đurić, koji je nekada bio dužnosnik LDP-a. "Umrla je Latinka Perović. Nikada nisam sreo političarku ili političara takvog razumijevanja politike, erudicije, takvog iskustva, i što je najvažnije, tako stvarne ljudskosti i nepretencioznosti. Otišla je, po mom uvjerenju, jedna od najvećih i najboljih Srpkinja ikada", napisao je na Twitteru.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()