Turska šalje trupe na Kosovo do 5. juna

Stižu na zahtjev NATO-a

03.06.2023. 13:54
  • Podijeli:
turska vojska-647b29c5880b8.webp Foto: Wikipedia

Ministarstvo odbrane Turske izvijestilo je da je nakon događaja na Kosovu, na zahtjev Komande združenih snaga NATO-a, raspoređen bataljon turskih specijalaca, te su počele pripreme da se turski vojnici prebace u kasarnu "Sultan Murat" na Kosovu do 5. juna.

U pisanoj izjavi ministarstva u vezi sa dešavanjima na Kosovu, navedeno je da Turska nastavlja da doprinosi regionalnom i globalnom miru i stabilnosti u okviru svojih Ujedinjenih nacija, NATO-a, Evropske unije i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

U tom kontekstu je naglašeno da se pomno prate i dešavanja na Balkanu, gdje postoje zajedničke historijske i kulturne vrijednosti sa Turskom.

"Turska pokazuje konstruktivan stav i poziva na uzdržanost strane za rješavanje nedavnih događaja u prijateljskom i bratskom sjevernom dijelu Kosova, koji štete regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, kroz dijalog", navodi se u saopćenju.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()