Sutra odlučujući susret Kurtija i Vučića: Da li će se konačno riješiti pitanje Kosova*?

Jedina tema susreta će biti prihvaćanje evropskog prijedloga sporazuma za Kosovo*

26.02.2023. 14:31
  • Podijeli:
vučić kurti profimedia brisel-63fa401b9612d.webp Foto: Profimedia

Premijer Kosova* Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održat će sutra u Briselu sastanak u okviru dijaloga Kosovo*-Srbija koji posreduje Evropska unija.

Jedina tema susreta će biti prihvaćanje evropskog prijedloga sporazuma za Kosovo*.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell sastat će se s kosovskim premijerom Kurtijem u 15 sati. U međuvremenu, u 16.15 sati, Borrell bi se trebao sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon odvojenih sastanaka, u 17:15 sati, Josep Borrell će održati zajednički sastanak s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanaka očekuje se i obraćanje Borrella medijima.

Ovaj sastanak se dugo odgađao, a prijedlog je dobio snažnu međunarodnu podršku te su iz EU ranije kazali da neće sazvati novi susret dok ne dobije jasan signal da će biti konkretnih rezultata.

Čini se da je optimizam u Briselu ovaj put veći nego ikada prije.

Očekuje se da će Kurti i Vučić, bez daljnje rasprave, prihvatiti prijedlog i razgovarati samo o provedbi sporazuma, jer ako počnu tražiti izmjene u tekstu, onda sve može krenuti krivim putem.

Ovo će biti šesti po redu susret ova dva čelnika. No bez sumnje najvažniji dosad jer će se u njemu dogovoriti temeljni dogovor. Očekuje se da će najteže pitanje biti stvaranje Zajednice općina sa srpskom većinom, ali je svima na Kosovu* jasno da tu obvezu moraju bezuslovno ispuniti.

Usvajanje sporazuma znači i de facto priznanje Kosova. Sporazum će, ako bude prihvaćen, biti put prema konačnom cilju, a to je sveobuhvatna normalizacija odnosa Kosova* i Srbije.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()