Prijedlog EU ne predviđa "Republiku Srpsku na Kosovu"

"Ako dogovor bude sproveden to je faktičko priznanje Kosova od strane Srbije", rekao je njemački ambasador Jorn Rode

04.03.2023. 12:25
  • Podijeli:
Kosovska Mitrovica_Foto Profimedia-63ea3519de1c9.webp Foto: Profimedia

Prijedlog njemačko-francuskog plana za normalizaciju odnosa između privremenih prištinskih institucija i Srbije ne predviđa nikakvu "Republiku Srpsku na Kosovu", rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Radio Kosovo ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode.

"Postoji ranije preuzeta obaveza Prištine da se fromira Zajednica srpskih opština (ZSO). Međutim, mi smo otvoreno i na vrlo jasan način rekli da ne želimo Republiku Srpsku na Kosovu. Ono što bih sada volio je da Priština ispuni obavezu koju je prihvatila i da predloži statut ZSO", kaže Rode, prenosi portal RTK.

Prema riječima njemačkog diplomate, Priština mora da se pokaže spremnom da razgovara o ZSO.

Kako kaže, Njemačka je generalno zadovoljna pozitivnim rezultatima dijaloga Beograda i Prištine i očekuje odlučujući napredak.

Upitan da li će evropski plan riješiti probleme između Beograda i Prištine, Rode je rekao da su jasno stavili do znanja da je ovo samo međukorak na putu ka potpunoj i sveobuhvatnoj normalizaciji.

"Suština ovog plana je, da tako kažem, da se voz stavi na redovne koloseke i ako dogovor bude sproveden, onda smo se približili cilju, jer je to faktičko priznanje Kosova od strane Srbije", tvrdi Rode.

Njemački diplomata takođe tvrdi da postoji vremenski okvir za sprovođenje ovog sporazuma.

"Premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije sastaće se 18. marta u Ohridu i nadamo se da će u narednih desetak dana doći do odlučnog pomaka, kako bi se razjasnio mehanizam sprovođenja sporazuma. Stoga tražimo da ovdašnji politički lideri budu odgovorni za ovu situaciju i da postignu kompromis za dobro svojih zemalja i za dobro svog stanovništva", rekao je u intervjuu za RTK njemački ambasador Jorn Rode.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()