Osmani: Postupci kosovske policije bili su legitimni

Napeto na sjeveru KiM

26.05.2023. 20:09
  • Podijeli:
Vjosa Osmani_Foto Tanjug_Dopisnistvo KiM-63f38846a17a1.webp Foto: Tanjug / Dopisnistvo KiM

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je danas da su postupci kosovske policije protiv ''nelegalnih struktura Vučićevih kriminalnih grupa'' legitimni, i da su bile u okviru ''ispunjenja ustavnih dužnosti i zaštite svih građana, bez razlike''.

Komentarišući to što su SAD osudile intervenciju kosovske policije na severu KiM, ona je rekla da su akcije bile u skladu sa ustavom tzv. Kosova, citirajući član ustava koji se na to odnosi.

''Suverenitet i teritorijalni integritet republike Kosovo su nepovredivi, neotuđivi i nedeljivi, i štite se svim ustavom i zakonom definisanim sredstvima. Postupci kosovske policije protiv nelegalniһ struktura Vučićeviһ kriminalniһ grupa su legitimni, u ispunjavanju njiһoviһ ustavniһ dužnosti i u zaštiti sviһ građana, bez razlike. Održivost, dugovječnost i uspjeһ oviһ akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo jači!'', napisala je ona na svom nalogu na Tviteru.

Šefica UNMIK-a Karolina Zijade zatražila je da se hitno preduzmu koraci da se smanje tenzije na sjeveru KiM.

Akcije kosovske policije osudili su danas ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer i američki senator Kris Marfi.

Premijer Albanije Edi Rama takođe je kritikovao akcije kosovske policije na sjeveru KiM, nazvavši ih ''opasnim i nepotrebnim''.

Ranije danas kosovska policija upala je i zgrade opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde su se okupili građani u pokušaju da spriječe njihove ulaske.

  • Podijeli: