NATO izbacio novi izvještaj o sukobima na Kosovu*, ranjeno ukupno 30 vojnika

Pojašnjavaju da su NATO snage pojačale prisustvo u četiri općine na sjeveru Kosova* kako bi smanjili rizik od eskalacije nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali preuzeti urede.

30.05.2023. 13:21
  • Podijeli:
kosovo reuters-6475dbce73f60.webp Foto: Reuters

Misija NATO-a na Kosovu*, KFOR objavila je novi izvještaj o sukobima koji su se jučer desili na sjeveru te naveli da je ukupna cifra povrijeđenih vojnika 30.

"Broj povrijeđenih mirotvoraca povrijeđenih tokom jučerašnjeg neisprovociranog nasilja u općini Zvečani je 30. 11 vojnika iz italijanskog kontigenta i 19 iz mađarskog kontigenta pretrpjelo je višestruke povrede, uključujući frakture i opekotie od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava", stoji u izvještaju.

Pojašnjavaju da su NATO snage pojačale prisustvo u četiri općine na sjeveru Kosova* kako bi smanjili rizik od eskalacije nakon što su novoizabrani gradonačelnici pokušali preuzeti urede.

"Trupe KFOR-a su napadnute od skupine koja je postojala sve agresivnija", navodi se.

Tvrde da su KFOR snage reagovali čvrsto ali sa suzdržavanjem u skladu sa pravilima.

"Kako bi se izbjegli sukobi između strana i kako bi se minimalizovao rizik od eskalacije, mirotvorci KFOR-a spriječili su prijetnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obje strane trebaju da uzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i da spriječe bilo kakvu daljnju eskalaciju, umjesto da se kriju iza lažnih narativa", poručio je komandant KFOR-a General-major Angelo Michele Ristuccia.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()