Lajčak: Ako nema zajednice srpskih općina, nema ni dogovora

"Nije cilj da neko pobijedi ili izgubi. Cilj je da tražimo win-win situaciju", kazao je

14.03.2023. 20:20
  • Podijeli:
Miroslav Lajčak_Foto Profimedia-640a41383805a.webp Foto: Profimedia

Posebni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak kazao je kako evropski prijedlog za rješenje kosovskog pitanja govori o normalizaciji, a ne "o nekoj kapitulaciji" i da "ako nema Zajednice srpskih općina (ZSO), nema ni dogovora".

"Nije cilj da neko pobijedi ili izgubi. Cilj je da tražimo win-win situaciju i da otvorimo evropska vrata", naglasio je Lajčak u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Sastanak u Ohridu ima cilj da se dvije strane dogovore oko ispunjavanja sporazuma koji ima toliku podršku EU kakve se, kako je Lajčak naglasio, on ne sjeća u prošlosti.

Formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) preduvjet je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te za sigurnost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu*, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.

Vučić je u ponedjeljak s Lajčakom razgovarao o europskom prijedlogu o Kosovu*, formiranju ZSO "i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca", saopćeno je iz Vučićevog ureda.

Lajčak je došao u Beograd poslije prošlosedmične posjete Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak čelnika dviju strana pod pokroviteljstvom EU-a u Ohridu 18. marta.

Kosovski* premijer Albin Kurti rekao je da mu je evropski dužnosnik ponudio 15 modela za zajednicu srpskih općina koji sad razmatraju njegovi savjetnici i pojedini ministri.

On je za Kohu ditore rekao da će iz tih "dobro poznatih" modela, po kojima su organizirane nacionalne manjine unutar EU-a, uzeti elemente na temelju kojih bi manjine na Kosovu* bile tretirane na pravi način.

Priština je obavezu osnivanja ZSO-a preuzela Briselskim sporazumom pod pokroviteljstvom EU 2013. ali ju nije ispunila, insistirajući da to tijelo ne može imati izvršne ovlasti i da ne želi "Republiku Srpsku" na teritoriju Kosova*.

Beograd, pak, insistira da formiranje ZSO u sadašnjoj fazi pregovora mora biti polazna tačka za daljnji tok dijaloga o primjeni evropskog plana za Kosovo*.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()