Kurti iznio šest uslova za formiranje ZSO

Zajednicu srpskih opština nazvao udruženjem

02.02.2023. 13:41
  • Podijeli:
kurti profimedia-0739608941-63985a1bee1a0.webp Foto: Profimedia

Premijer Kosova* Aljbin Kurti iznio je danas na sjednici skupštine u Prištini šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Prema Kurtijevim riječima, Udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, prenosi Reporteri.

Drugi uslov koji Kurti navodi je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promijeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, "dvije države" i uzmu u obzir evropske standarde i modele.

Kurti dalje kaže da prije osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, "nelegalne strukture Srbije na sjeveru" i predato sve nelegalno oružje.

Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO dio konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, "međusobnog priznavanja".

Šesti uslov Kurtija je da predsjednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova*, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

Podsjetimo, u toku je posebna sjednica Narodne skupštine Srbije  na čijem dnevnom redu se nalazi samo jedna tačka – Izvještaj o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2022. godine, koji je podnijela je Vlada Srbije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()