Kurti: Dogovor je postignut; Vučić: Ništa nisam potpisao

"Što se Aneksa primjene tiče, vjerujem da će uskoro biti objavljen na stranici Evropske unije", kazao je Kurti

19.03.2023. 08:01
  • Podijeli:
vučić borelj lajčak kurti AP PhotoVirginia Mayo via tanjug-63fce6f875ffb.webp Foto: AP PhotoVirginia Mayo via Tanjug

Premijer Kosova* Albin Kurti je izjavio nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ohridu da je dogovor postignut, ali da srpska strana nije željela da potpiše.

Kurti je u obraćanju medijima kazao da je postignut sporazum o Aneksu koji će rukovoditi implementaciju osnovnog sporazuma. On je istakao da je sada na Evropskoj uniji da pronađe mehanizme kako bi ovaj Aneks postao pravno obavezujući.

"Srbija bježi od potpisivanja, jer će se time steći obaveza za realiziranje. Zato pozivam međunarodnu zajednicu da nađe mehanizme za potpisivanje. Mi smo došli ovdje spremni, bili smo spremni i 27. februara, kao i večeras da potpišemo dogovor", kazao je Kurti i dodao:

"Što se Aneksa primjene tiče, vjerujem da će uskoro biti objavljen na stranici Evropske unije i svi ćete shvatiti i šta sadrži i šta ne".

Dodao je da je osnovni sporazum ustvari de facto međusobno priznanje, ali ima mnogo drugih stvari koje treba usaglasiti.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se Kosovo* složilo s pasusom o adekvatnom nivou samo menadžiranja srpske zajednice i da će se Kosovo* pridržavati najviših standarda kako Srbi na Kosovu* ne bi imali bilo kakvu ugroženosti, bilo kakvu diskriminaciju.

Kurti je kazao da se ne smije zaboraviti da je Ahtisarijev prijedlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe.

Kurti je kazao da je do sada potpisano 39 sporazuma između Kosova* i Srbije te da se član 10 osnovnog sporazuma odnosi na primjenu svih postignutih sporazuma.

S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ništa nije potpisao, da je "nekakav dogovor" postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni dio pregovaračkog okvira i jedne i druge strane, a da će od njihove implementacije zavisiti napredak u evrointegracijama.

"Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO", rekao je Vučić.

Podsjećamo, Vučić i Kurti sastali su se najprije, odvojeno, sa Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a jučer nešto prije 15:30 počeo je trilateralni sastanak, koji je trajao do 22.00.

Izveštaj o pregovorima Vučića i Kurtija trebalo bi da bude razmatran na zasjedanju Evropskog vijeća 23. i 24. marta.

  • Podijeli: